economie

Is lenen geld een slim idee?

Aan lenen geld zijn risico’s verbonden. Toch kan een geldlening je helpen om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen of je dromen waar te maken. Heb je eindelijk je droomauto gevonden en kun je hem niet cash betalen maar wel met een lening in termijnen aflossen? Supergaaf natuurlijk. En heeft je huis een verbouwing nodig en kun je dat met een verbouwingslening realiseren? Tof, zo creëer op je termijn meerwaarde voor je huis. Lenen van geld kan heel slim zijn als je het slim aanpakt en dat is precies waar dit artikel over gaat. We laten zien hoe je slim geld kunt lenen en plezier kunt hebben van de lening zonder dat je in de problemen komt.

Leen nooit meer dan je nodig hebt

Lenen geld kost geld. Hoe meer je leent, hoe meer het je kost. Daarom raden we je aan om nooit meer geld te lenen dan je nodig hebt. Geld dat op je bankrekening staat is zo uitgegeven. Geld dat er niet staat kun je ook niet opmaken. Daarmee voorkom je dat je jezelf in de problemen brengt en uiteindelijk zo’n hoog bedrag heeft openstaan dat je het niet meer kunt aflossen. Bepaal dus van tevoren welk bedrag je nodig hebt en ga daarvoor en niet voor het dubbele als die mogelijkheid er is. Want het dubbele betekent ook het dubbele aflossen.

Zorg bij lenen geld dat je het ook terug kunt betalen

Bij lenen geld is het belangrijk om je te realiseren dat je het geld ook terug moet betalen en niet alleen het leenbedrag, maar ook de rente over dat bedrag gedurende de looptijd van de lening. Naast bepalen welk bedrag je wilt lenen, mag je ook bepalen welk bedrag jij moeiteloos kunt aflossen. Want het is één ding dat je een bepaald bedrag kunt lenen. Het is nog heel wat anders of je het bedrag van de aflossing ook echt kunt missen. Zorg ervoor dat je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen voor de maandelijkse betaling of dat je ineens van alles moet laten voor de lening.

Kijk goed naar de voorwaarden en rentepercentages

Bij lenen geld zijn er allerlei financieringsvormen mogelijk met verschillende rentepercentages en verschillende voorwaarden. De aflossingstermijn van een lening kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar. Dat maakt in de aflossingsbedragen een groot verschil. Als je € 10.000,- in 10 maanden moet aflossen is dat € 1000,- per maand exclusief rente. In 10 jaar is het bedrag per maand slechts € 83,33 exclusief rente. Dat maakt nogal een verschil. Verdiep je dus goed in de details van een leningsovereenkomst zodat je weet waar je staat en wat er van je verwacht wordt.

Hou bij lenen geld rekening met de verplichting die je aangaat

Het lenen geld brengt verplichtingen met zich mee en als je daar niet aan voldoet dan kunnen er sancties worden opgelegd. Bij het te lang niet betalen van een openstaande lening loop je het risico van een BKR registratie. Dat maakt het lenen in de toekomst er niet eenvoudiger op. Zorg dus dat je de verplichting die je aangaat ook na kunt komen wanneer je een verplichting aangaat via www.geld.nl.

Geef een antwoord