Tips

Edam – de kleinste kaasmarkt van NL

kaasmarkt

Ik was in het voorjaar al eens inEdam en meteen enthousiast over het idyllische dorpje. Natuurlijk was het logisch om ook in de zomer de kaasmarkt te bezoeken. 

Toen ik ’s ochtends aan het ontbijt zat, regende het al en dacht ik erover om spontaan mijn plannen te wijzigen. Maar wanneer zou ik in de zomer nog een woensdag hebben? Dus ging ik naar Edam. Ik ga sowieso nooit naar NL zonder regenjas, deze keer heb ik uit voorzorg een paraplu ingepakt. Ik vond de weg snel uit de bus, aangezien ik hier eerder ben geweest. De drukte was al voelbaar in de Prinsenstraat van het Damplein. 

Gelukkig waren er rond het Jan Nieuwenhuizenplein overdekte banken opgesteld, zodat men op het droge kon genieten van de actie. Ik reed pas later, dus ik miste de kaasmarkt. Eerst zocht ik een plek direct bij het monument voor de kaasdragers. Je hebt veel Europese talen gehoord – ook Duits. Vergeleken met Alkmaar en Gouda was de kaasmarkt in Edam klein. Ik zou het waarschijnlijk vergelijken met Hoorn, hoewel marktplein De Rode Steen ook groter is. 

Ook aan Woerden heb ik grotere herinneringen, al is Graskaasdag natuurlijk niet te vergelijken met de gewone kaasmarkt. Dus nu was de tijd gekomen – ik kon de laatste kaasmarkt van mijn verlanglijstje halen. De actie was natuurlijk vergelijkbaar met de andere kaasmarkten, behalve dat de kaas per boot werd gebracht. De kaasdragers brengen de kaas naar de weegschaal. De kaas wordt vervolgens met een handdruk door de boer aan de handelaar verkocht. De verkoop wordt op een bord genoteerd en de kazen worden in paardenkoetsen geladen. U kunt natuurlijk ook kaas proberen te kopen. 

Kaascultuur

Aan de overkant van de houten kerk werd een film vertoond over de kaascultuur in Edam in het Duits, Engels en Nederlands. Een goede plek om op te warmen, want de koele zomer van 2017 deed het vandaag goed. Aan het einde van de kaasmarkt zongen alle betrokkenen het “Lied van Edam” en ging de bel weer. Na de kaasmarkt greep ik de kans om de Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk aan de Matthijs Tinxgracht te zien. Helaas was het gesloten tijdens mijn laatste bezoek aan Edam. Ik had graag wat langer in het Proveniershuis aan de overkant willen blijven en het stadsmuseum in het oudste huis van Edam bezoeken, maar door het weer rende ik meteen naar de bus. 

Omdat een wandeling in de regen niet echt leuk is. Ik zou graag terugkomen, maar volgende keer weer in de zon !! Bij het oversteken van Laag Holland richting Amsterdam stopte de regen, dus ik hoop op beter weer voor je bezoek aan Edam !! 

Meer evenementen en recreatie?

Natuurlijk zijn er meer kaasmarkten, meer evenementen en attracties in het mooie Nederland. De meeste meer dan het bezoeken waard.

Wil je vaker in ons mooie land onderweg zijn, kijk dan eens of de uitjes kortingskaart van NapPas iets voor je is.

Met de kaart krijg je korting op diverse uitjes, evenementen, en attracties. Het leven is immers al duur genoeg.

Geef een reactie