Tips

Vrijstaande vaatwassers

Vaatwasser

Vaatwassers zijn tegenwoordig bijna standaarduitrusting in een keuken. In alle soorten inbouwkeukens vind je meestal hun plek onder het aanrechtblad. De standaardbreedte van zestig centimeter komt overeen met de maat van keukenonderkasten. Je kunt grof gezegd kiezen tussen een inbouw vaatwasser of een vaatwasser vrijstand.

De fabrikanten bieden verschillende opties als installatievarianten. 

De soorten installatie variëren van vrijstaande apparaten tot onzichtbare integratie. 

Als u overweegt een vaatwasser aan te schaffen, zult u in uw productonderzoek verschillende aanduidingen van montagetypes tegenkomen. Je hebt de keuze tussen een gedeeltelijk geïntegreerde vaatwasser, je kiest voor een volledig geïntegreerd model of je komt een vrijstaande vaatwasser tegen. De andere veel gebruikte specifieke fabrikantinformatie “kan worden gebouwd onder” en “geschikt voor decoratie” classificeert bovendien de apparaatvarianten. Over het algemeen kunnen bijna alle vaatwassers die voor particuliere huishoudens worden aangeboden, onder worden gebouwd. 

Constructief gezien geeft het de eigenschap aan dat de bovenste behuizingsplaat kan worden verwijderd. Apparaten die kunnen worden versierd, behoren tot de gedeeltelijk geïntegreerde modellen. Ze hebben een frame aan de voorkant van de machine. Hier wordt een decoratief paneel van enkele millimeters dik ingevoegd, dat al dan niet kan passen bij de kleur van het keukenfront. De belangrijkste classificaties van een vaatwasser hebben de volgende eigenschappen. 

Semi-integreerbare modellen 

Het meest zichtbare teken van een gedeeltelijk geïntegreerde vaatwasser is de open bedieningseenheid. Aan de voorkant van de apparaatklep is een decoratief paneel gemonteerd dat overeenkomt met de rest van het keukenfront. Wanneer de vaatwasser onder het aanrechtblad geschoven wordt, blijven het bedieningspaneel en eventueel het display zichtbaar. Tijdens het gebruik kan het verloop van het programma worden gecontroleerd. 

Volledig integreerbare modellen 

Een volledig geïntegreerde vaatwasser “verdwijnt” achter een vol paneel. De bedieningsknoppen bevinden zich aan de bovenrand van de apparaatdeur en zijn afgedekt als de klep gesloten is. De vaatwasser is niet te onderscheiden van de andere keukenfronten. Bij sommige modellen kunnen tussen de afdekplaat en de apparaatdeur extra geluiddempende matten worden aangebracht om het bedrijfsgeluid te verminderen. Voortgangscontrole is niet mogelijk tijdens het wasprogramma. 

Geef een reactie