Tips

Met gewichten trainen zonder geluidsoverlast

stiller trainen

Ben je een fan van oefeningen zoals de deadlift of Olympische oefeningen, waaronder de snatch en clean and jerk? Je bent niet alleen! Maar dan weet je waarschijnlijk maar al te goed dat dergelijke oefeningen over het algemeen heel wat lawaai maken. En dat is iets waar je onderburen of buren misschien niet zo blij mee zullen zijn!

Sport je altijd thuis, maar zou je dat wel graag iets stillen willen kunnen doen? Dan kunnen de volgende tips je zeker helpen om dat oorverdovende lawaai van vallende gewichten, halters en dumbbells wat te dempen!

De beste tips om thuis stiller te trainen1. Zorg voor een goede vloerbedekking

Een van de beste wapens in de strijd tegen geluidsoverlast door gewichten die op de grond vallen, is vloerbedekking. Denk dan bijvoorbeeld aan speciale fitnessmatten, die zowel je vloer als je oren beschermen tegen schade. Ga voor speciale sportmatten van een vooraanstaand merk en verdeler, en je kan je fitnessruimte thuis meteen sound -proof maken.

2. Bumper plates voor een betere demping

Vervolgens kan je nog stiller trainen als je gaat voor bumper plates. Dit zijn eigenlijk halterschijven die niet uit gietijzer of staal bestaan, maar uit een veel zachtere kunststof. Het voordeel is dat ze bij het neervallen ook veel minder lawaai maken, en dat komt jouw oren en die van je buurman- of vrouw natuurlijk ten goede. Wel zijn dergelijke bumper plates doorgaans een stukje dikker!

3. Een goede isolatie van je sportkamer

Ook is het misschien geen slecht idee om je sportkamer thuis goed te isoleren met speciale isolatieplaten of ander materiaal. De muren, het plafond en de vloer kan je zo een stuk geluiddichter maken, met als gevolg dat je buren minder last zullen hebben van vallende gewichten. En dat zorgt er dan weer voor dat jij je minder zult inhouden om alles te geven – met snellere vooruitgang als gevolg!

4. Buiten sporten op het gras

Is het in jouw situatie nogal moeilijk om bovenstaande tips toe te passen, bijvoorbeeld door je woonsituatie of omdat je geen geld wilt uitgeven aan extra materiaal? Dan kan je ook gewoon in je eigen tuin sporten. Neem je gewichten mee op het gras en doe daar je oefeningen: de natuurlijke ondergrond zal ervoor zorgen dat vallende gewichten nauwelijks lawaai maken. Daarbij heb je ook nog eens wat frisse lucht, wat je prestaties dan weer verbetert!

Geef een reactie