Tips

5 beste tactieken om te winnen met Scrabble

tactiek

Op kamp, op reis, of gewoon in de woonkamer: heel wat families spelen graag samen een lekker potje Scrabble. Dit woordspelletje werd populair in de jaren 50 en veroverde sindsdien de hele wereld. Je kan nu scrabble spelen in bijna iedere taal! 

En hoewel we natuurlijk allemaal graag Scrabblen, is het niet altijd even makkelijk om ook effectief een spelletje te winnen. Daarom hebben we hier alvast 5 goede tactieken op een rijtje gezet die jou kunnen helpen met het winnen van een spelletje Scrabble. 

1. Leer woorden van twee en drie letters.

Wist je dat, indien je woorden met twee of drie letters leert en goed speelt, jij je score met wel 50 punten kan verhogen? Woorden met twee of drie letters zijn namelijk erg makkelijk neer te leggen wanneer het bord wat vol begint te raken. 

Daarnaast is het ook altijd een goed idee om woorden met twee of drie letters te leren die letters bevatten met een hoge letterwaarden. Denk bijvoorbeeld maar aan woorden met de letter Y. Online vind je trouwens ook woordenlijsten met bepaalde letters die jou kunnen helpen hoog-scorende woorden neer te leggen. 

2. Maak twee woorden tegelijk met de letter S 

Een spelletje Scrabble bevat maar 4 tegeltjes met de letter S. Het is dan ook een goed idee om meteen twee woorden met de letter S neer te leggen. Je kan bijvoorbeeld een woord laten beginnen met de letter S, maar ook een meervoud maken van een woord, en het woord zo laten eindigen op een S. Door een woord te vormen dat begint met de letter S, en de letter S dan meteen aan het eind van een reeds aanwezig woord vast te leggen, kan je de punten van beide woorden binnenkrijgen. 

3. Verwissel de tegeltjes op je balkje van plaats 

Tijdens het spelen van Scrabble staren we ons soms blind op de tegeltjes op ons balkje. Het lijkt wel alsof er geen enkel woord mogelijk is! Indien dit het geval is, is het best dat je de tegeltjes op je balkje even van plaats verwisseld. Op die manier kan je andere woorden visualiseren en gaat er misschien een belletje rinkelen. 

4. Zoek naar “haken”.

Ook kan je zoeken naar haken . Dit zijn letters die je makkelijk aan bestaande woorden kan toevoegen om nieuwe woorden te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan de letter S, de letters EN, de letters I en G en I, N en G. 

5. Speel op de speciale vakjes 

Tot slot is het een goed idee om altijd op de speciale vakjes te spelen wanneer je de kans hebt. Door op de speciale vakjes te spelen – zelfs wanneer je niet heel veel punten kan scoren, beneem jij je tegenstander de kans om deze vakjes zelf – en vaak met meer success, te gebruiken. 

Geef een reactie