Gezondheid

AED dekking in Nederland blijft langzaam stil staan

AED

De AED dekking in Nederland bevindt zich momenteel op een hoog niveau, wat betekent dat een groot deel van de Nederlandse bevolking toegang heeft tot een AED apparaat in geval van nood. Echter, de groei van het aantal AED’s is de laatste tijd gestagneerd, waardoor er nog steeds gebieden zijn waar de beschikbaarheid niet optimaal is. Dit roept vragen op over het belang en de toekomst van AED dekking in Nederland.

AED dekking in Nederland

Volgens de Hartstichting heeft 88% van alle Nederlandse adressen toegang tot een AED die dag en nacht beschikbaar is. Dit betekent dat er bijna 16 miljoen mensen in een gebied wonen waar een AED binnen handbereik is. Hoewel dit indrukwekkend klinkt, zijn er nog steeds aanzienlijke verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. In de grote steden is de dekking vaak beter, maar toch zien we dat in sommige gemeenten de toegang tot AED’s nog niet voldoende is.

Het is duidelijk dat Nederland goed op weg is, maar er is meer nodig om ervoor te zorgen dat niemand zonder hulp komt te zitten in een noodsituatie. Dit is een zorgpunt voor zowel de Hartstichting als HartslagNu, die hierom bewoners, bedrijven en gemeenten oproepen om in actie te komen en de AED dekking te verbeteren.

Waarom is dit belangrijk

Het belang van een goed dekkend netwerk van AED apparaten kan niet genoeg benadrukt worden. Bij een hartstilstand telt iedere minuut. De overlevingskans van een slachtoffer neemt aanzienlijk toe wanneer er binnen zes minuten gereanimeerd kan worden. Een AED speelt daarbij een cruciale rol omdat het apparaat in staat is om het hart weer in een normaal ritme te krijgen door middel van een elektrische schok.

De hernieuwde AED kaart van de Hartstichting toont duidelijk waar nog een tekort aan AED apparaten is en waar ze dringend nodig zijn. Daarop zien we dat, ondanks de hoge dekkingsgraad, nog niet alle huishoudens in de nabijheid van een AED zitten. Dit betekent dat mensen in die gebieden een lager overlevingspercentage hebben bij een hartstilstand.

Het aansporen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en het stimuleren van samenwerking tussen bewoners, lokale overheden en bedrijven zijn stappen die genomen moeten worden om deze hiaten op te vullen. Nederland moet blijven streven naar een 100% dekking om de levens van zijn inwoners beter te kunnen beschermen.

Bijna volledig gedekt

Uit de informatie blijkt dat de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland een AED dekking van meer dan 90% hebben. Dit zijn de provincies met de hoogste dekking. Andere provincies zoals Limburg, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel volgen met een dekking tussen de 87% en 90%. Friesland heeft met 79% de laagste dekking.

Hoewel deze cijfers bemoedigend zijn, moeten we ons realiseren dat er nog werk aan de winkel is. Er zijn nog steeds witte vlekken op de kaart, waar de toegang tot een AED beperkt is. Vooral in de landelijke gebieden en kleinere gemeenten is er nog veel ruimte voor verbetering. Hier kunnen buurtinitiatieven en gemeentelijke programma’s een grote impact maken door gezamenlijk AED-apparaten aan te schaffen en te plaatsen.

Aanmelden bij HartslagNu

Het ophangen van een AED alleen is niet voldoende. Om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn, moet de AED ook worden aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dit systeem zorgt ervoor dat burgerhulpverleners een oproep krijgen zodra er een hartstilstand in de buurt wordt gemeld. Hierdoor kunnen zij snel ter plekke zijn en de AED gebruiken om levens te redden.

HartslagNu en de Hartstichting benadrukken dat het belangrijk is om niet alleen de apparaten te installeren, maar ook ervoor te zorgen dat ze goed geregistreerd en zichtbaar zijn. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt ervoor dat er bij een noodsituatie snel gehandeld kan worden.

Overlevingskans bij een hartaanval toegenomen

Dankzij het fijnmazige netwerk van AED’s en burgerhulpverleners is de overlevingskans bij een hartstilstand in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Waar vroeger de overlevingskans slechts 9% was, is dat nu gestegen naar 25%. Dit komt mede door de beschikbaarheid van AED’s en de snelheid waarmee burgerhulpverleners kunnen reageren.

Dit succesverhaal onderstreept het belang van blijvende inspanningen om de AED-dekking in Nederland verder te verbeteren. Elke nieuwe AED en elke extra burgerhulpverlener kan een verschil maken en bijdragen aan hogere overlevingskansen bij een hartstilstand.

In conclusie, hoewel Nederland goed op weg is met de AED-dekking, blijft er nog genoeg werk te doen. Samenwerking en actieve deelname van iedereen kunnen ervoor zorgen dat de huidige stagnatie wordt doorbroken en dat iedere Nederlander een grotere kans op overleven krijgt bij een hartstilstand.

Bron: AED-dekking in Nederland

Geef een reactie