Gezondheid

Hoe verzorg je je gebit het best

Het verzorgen van jouw mond en tanden is een van de belangrijkste vormen van hygiëne. Daarom is naar de tandarts gaan een belangrijke stap die deel moet uitmaken van jouw routine. Je hoeft natuurlijk niet elke dag langs te komen, maar het wordt aanbevolen om elke 6 – 9 maanden te gaan voor een algemene controle. Soms moet je natuurlijk vaker terug als er iets is met jouw gebit, zoals een gaatje of voor een grondige reiniging van je tanden van de tandsteen. Gelukkig in Nederland zijn er genoeg tandartspraktijken, zoals tandarts Schiedam en tandarts Vlaardingen, die gespecialiseerd zijn in de gezondheid van jouw gebit. Tandartsen hebben specifieke trainingen om ervoor te zorgen dat ze alles weten wat ze nodig hebben om goed voor je en jouw mondhygiëne te zorgen. Maar vaak gaan mensen niet elke 6 – 9 maanden naar de tandarts, of zijn ze te bang om te gaan. Wat zou er dan kunnen gebeuren?

Tandartsen zijn op alles voorbereid

In Nederland zijn er genoeg mensen die bang zijn voor de tandarts. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zijn vaak geen fan om naar de tandarts te gaan. Vandaar dat vaak genoeg mensen de 6 maanden check niet aanhouden omdat ze of niet durven te gaan, of verwachten dat hun gebit toch goed is dus dan gaan ze pas later in het jaar. Dit is niet perse altijd een probleem, maar als mensen maar 1 keer per 2 jaar gaan, is het minder goed en gezond. Soms schamen mensen zich ook voor hun tanden. Of ze nu denken dat ze er lelijk uitzien omdat ze scheef zijn, of bang zijn dat ze een vulling nodig hebben, mensen vermijden tandartsen zodat ze dit gênante moment niet hoeven mee te maken. Maar, een tandarts is gespecialiseerd in alle soorten tanden. Of je tanden nou zo geel zijn als spongebob, of zo scheef staan als de toren van Pisa, het maakt hun allemaal niks uit! Zij zijn er juist voor bedoeld om je hiermee te helpen, en willen je nooit slecht laten voelen over je gebit. Als je merkt dat je niet goed genoeg poetst, bijvoorbeeld, zal de tandarts nooit boos op je worden, maar je juist helpen met oplossingen hoe je het kan verbeteren en je beter te laten voelen.

Hoe kom ik over mijn angsten heen?

Als je wel echt zo bang bent voor de tandarts kan het heel lastig zijn om over die angst heen te komen. Maar, gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden die je daarmee kunnen helpen. Probeer allereerst überhaupt een afspraak te maken. Het is beter om naar de tandarts te gaan op een minder druk moment van de dag, zoals de ochtenduren, zodat je niet omringd bent door vele anderen. Ten tweede kan je altijd aangeven dat je het spannend vind, dan kan de tandarts daar juist rekening mee houden. Een ander nuttig aspect is om een ​​vriend of geliefde te vragen om je te vergezellen tijdens jouw afspraak. Dan voel je je meer op je gemak en kan iemand even je hand vasthouden als het nodig is. Dit zijn maar een paar van de vele tips die er zijn om je te helpen met je tandartsen angst. Maar, onthoud ook: het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe stom het allemaal kan klinken, deze dingen kunnen zijn niet erg en je kan altijd om hulp vragen.

Geef een reactie