MannenTips

Wat je moet weten bij de aanschaf van een paardentrailer

Wat je moet weten bij de aanschaf van een paardentrailer

Op het moment dat je overweegt om je paard te gaan vervoeren is het belangrijk om een aantal punten te overwegen. Het gaat natuurlijk wel om je paard en het vervoeren van het dier in een trailer kan soms stress veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw paard of paarden zo comfortabel mogelijk kan vervoeren en is het van belang dat je de opgelegde eisen overweegt. Zo een paardentrailer moet, afhankelijk van de reis, aan een aantal eisen voldoen en de trailers komen daarom ook in verschillende soorten. Het is daarom ook aan te raden om je hierin goed te verdiepen zodat je ervan verzekerd bent dat zowel bestuurder als dier genoeg comfort geboden is tijdens het vervoer.

Belangrijke eisen.

Voordat je aan de slag gaat met een paardentrailer kopen zijn er een aantal belangrijke punten om van op de hoogte te zijn, zijn zoals een VLD certificaat en een NVWA vervoerdersvergunning. Een VLD certificaat staat voor het vervoer levende dieren certificaat. Dit is nodig wanneer je een levend dier gaat vervoeren voor langer dan 8 uur. Hiervoor wordt het voertuig getest en zal er gekeken worden of hij aan de eisen voldoet. Een NVWA vervoerdersvergunning is een andere eis waaraan voldaan moet worden. Dit staat voor een vervoerdersvergunning van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit. Dit is een vereist getuigschrift voor chauffeurs of verzorgers die hun dieren willen vervoeren. Echter, dit geldt alleen voor afstanden vanaf 65 kilometer. Naast deze eisen vragen de verschillende soorten wagens ook om verschillende soorten rijbewijzen.

Welke rijbewijs heb je nodig?

Er bestaat een redelijk breed scala aan verschillende types paardenvervoersmiddelen. Deze lopen zo sterk uiteen dat voor deze verschillende soorten ook vragen om verschillende rijbewijs papieren. Zo wordt er bij de meest voorkomende vervoersmiddel, de paardentrailer/aanhangwagen, gevraagd om een BE bewijs te bezitten. Aangezien een paardenbakwagen totaal anders is en een stuk zwaarder kan zijn, wordt er voor dit vervoersmiddel een C1 bewijs gevraagd wanneer de wagen meer dan 7,500kg weegt.  Weegt de wagen minder dan 3500kg dan is een B bewijs voldoende. In beide gevallen is het gewicht inclusief paard berekend. Let dus goed op voordat je een paarden vervoersmiddel aanschaft of je wel de juiste papieren hebt. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen welke luxe je aan de wagen/trailer wilt toevoegen. Zo kun je op de zuurstof toevoer letten, de afmeting waarin het dier moet staan en vele andere mogelijkheden. De verschillende opties in wagens en trailers komen van heel simpel tot zeer luxe varianten. Om zo het reisgemak van je dier zo goed mogelijk te garanderen.

Geef een reactie