MannenTips

4 tips om je bed langer schoon te houden

4 tips om je bed langer schoon te houden

Bedden verschonen wordt vaak als noodzakelijk kwaad beschouwd. Dit is niemands hobby. Soms hebben we er zelfs een gruwelijke hekel aan. Het blijft echter wel noodzakelijk. Niet alleen om de hygiëne in de slaapkamer te waarborgen, maar ook om de levensduur van je matras en dekbed te verlengen. Maar hoe zorg je ervoor dat je iedere avond op een gezonde manier kunt slapen? Wat moet er zeker gebeuren? Hoe vaak was je je beddengoed? Pak je enkel het zichtbare beddengoed aan of ga je verder dan dat? Is regelmatig een nieuw dekbedovertrek kopen bij Weidswonenenslapen.nl echt noodzakelijk om je bed schoon te houden? In dit artikel zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

1.    Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?

Dit is misschien wel de meest gehoorde vraag. Want waar doe je goed aan? Hoe vaak moet je het beddengoed echt verschonen? Wetenschappers concluderen dat men in principe minimaal één keer in de week al het beddengoed moet wassen en verschonen. In de zomermaanden is hier meer behoefte aan dan in de winter. Simpelweg omdat we meer transpireren en hierdoor het beddengoed sneller vervuild raakt.

In de winter kun je dus gerust één keer in de twee weken je beddengoed vervangen, terwijl dit in de zomer te lang zal zijn. Gebruik daarom je gezonde verstand en vernieuw je lakens wanneer jij denkt dat dit nodig zal zijn. Was het beddengoed minimaal op 60 graden, zodat huisstofmijt en bacteriën gedood zullen worden. Voor je kussensloop en hoeslaken geldt dat je beter op (nog) hogere temperaturen kunt wassen.

2.    Neem ook je dekbed mee

 Maar hoe zit dat eigenlijk met het dekbed? We weten immers allemaal dat ook je hoofdkussen regelmatig gewassen moet worden. Het wassen van een dekbed is echter vaak lastiger en bij sommige materiaalsoorten zelfs vrijwel onmogelijk. Gelukkig hoeft een dekbed ook veel minder vaak gereinigd te worden. Er gaat ten slotte een dekbedovertrek over en daardoor ben je niet in direct contact met het dekbed. Volgens experts is het voldoende om je dekbed eens in de vier a vijf jaar op 60 graden te wassen.

In sommige gevallen is het echter verstandiger om dit vaker te doen. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor huisstofmijt of als je enorm veel transpireert. In dat geval adviseren wij dan ook een synthetisch dekbed van Weidswonenenslapen.nl aan. Deze kunnen eenvoudig zelf gewassen worden, waardoor je bacteriën en huisstofmijt snel uitschakelt.

3.    Tijdig vernieuwen van het matras

Natuurlijk gaat je beddengoed niet eeuwig mee. Er komt een keer een tijd waarin deze echt ‘op’ is. Dat geldt zowel voor je hoofdkussen en dekbed als je matras. Volgens experts is het verstandig om je matras eens in de tien a vijftien jaar te vervangen. Dit is overigens ook afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud van het matras.

Wanneer er kuilvorming ontstaat of als je fysieke klachten ervaart bij het opstaan, kunnen dit goede indicatoren zijn om het matras sneller te vervangen. Let daarom goed op je eigen slaapbelevenis. Dan weet je precies wanneer het tijd is voor iets nieuws.

4.    Maak gebruik van een molton hoeslaken


We staan er meestal niet bij stil, maar tijdens het slapen verlies je circa 1,5 tot 2 liter vocht. Dit vocht wordt opgenomen door het matras. Geen wonder dat deze bij slecht onderhoud mankementen gaat vertonen. Om de levensduur van jouw matras te verlengen is het dan ook verstandig om een molton hoeslaken aan te schaffen. Deze leg je bovenop je matras, zodat deze de meeste hoeveelheid vocht in zich op neemt. Vergeet het hoeslaken natuurlijk niet iedere week samen met de rest van het beddengoed te wassen. Zo houd je je bed langer fris.

Geef een reactie