AlgemeenMannenTipsVrouwen

Zo zorg je dat je al je assertiviteit aanspreekt

In je zelf geloven

Er wordt weleens beweerd dat mannen veel assertiever zijn dan vrouwen. Dit zou dan ook de reden zijn waarom mannen zoveel meer in control zijn. Dat dit aan het veranderen is, is al enige tijd merkbaar. Vrouwen komen in allerlei branches meer en meer op de voorgrond te staan. Dat wil jij ook. En dat kan jij ook. Zeker wanneer je weet hoe je jezelf van je meest assertieve kant laat zien. Het is dan wel zaak om je hier eerst een beetje in te trainen. Zo zal je snel meer bereiken.

Begin bij jezelf

De eerste stap die je moet zetten, is het doen van een kritische zelfevaluatie. Waarom is dit belangrijk? Omdat de eerste stap naar verbetering er één is waarbij je het beeld dat je van jezelf hebt eens grondig aanpakt. De kans is namelijk best groot dat je door de jaren heen in een bepaalde sociale rol bent gegroeid en je nu het idee hebt dat dit ook de enige rol is die voor jou weggelegd is. Door zelf dat beeld te veranderen, kan je het ook naar de buitenwereld veranderen. Kijk dus eerst naar je eigen beeld.

Van je afbijten

Een belangrijke volgende stap, is het leren van je afbijten. Daarom is het bijstellen van je zelfbeeld ook zo belangrijk. Wanneer je je namelijk niet langer neerlegt bij de sociale rol die je hebt, dan heb je ook sneller het vertrouwen om te laten merken wat je er dan wel van vindt. Er wordt weleens gezegd dat mannen agressiever durven te reageren dan vrouwen. Uit onderzoeken blijkt ook dat dit klopt, maar dat dit wegvalt wanneer de rollen niet meer vastliggen. Zodra je je zelfbeeld binnen een groep verliest, veranderen ook de verhoudingen binnen een groep.

Groeien in je nieuwe rol

Nu je dit weet, is de vraag natuurlijk hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. Hoe kan je nou je assertiviteit aanspreken? Die training is eigenlijk niet anders dan elke andere soort training die je volgt. Je bouwt dit op. Begin eens met kleine dingen. Ga eens iets eerder ergens op in, in plaats van de natuurlijke aangeleerde houding van bescheidenheid te laten spreken. Door taken naar je toe te trekken kan je meer en meer zorgen dat je vertrouwen krijgt in je nieuw gevonden zelfbeeld. Zo kan je jezelf klaarstomen voor grote stappen.

Om tafel voor salarisonderhandelingen

De setting waarin je het meest hebt aan meer assertiviteit, is natuurlijk de salarisonderhandeling. Door de nodige tijd te besteden aan het trainen van jezelf in je nieuwe rol, kan je meer en meer zelfvertrouwen opbouwen. Wanneer het moment dan rijp is, is het tijd om ook eens te zorgen dat je beloond wordt voor je nieuwe rol. Dat betekent dus dat het tijd wordt om een stevige positie in te nemen bij de onderhandelingen en het salarisgat met je mannelijke collega’s te dichten. Alleen op die manier kan je beloond worden voor wat je doet.

Een stap naar zelfstandigheid

Misschien is het wel interessanter om helemaal niet voor een beter salaris te gaan. Misschien is het wel interessanter om gewoon in het geheel voor jezelf te kiezen. Bijvoorbeeld door eindelijk de stap naar het eigen ondernemerschap te zetten. Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden dan ooit om dit voor elkaar te krijgen. Dat betekent dus ook dat er wel heel veel kansen liggen om jezelf te ontplooien tot wie je eigenlijk echt bent. Dat is wel heel interessant natuurlijk. Zeker ook omdat je nu een nieuwe assertieve kant van jezelf hebt ontdekt die veel deuren opent.

Geef een reactie