AlgemeeneconomieMannenVrouwen

Waarom thuiswerken nooit meer zal verdwijnen

Thuiswerken

Sinds de coronacrisis is thuiswerken de nieuwe norm geworden. Nu de Nederlandse beroepsbevolking dit eenmaal enige tijd volhoudt, lijkt het er meer en meer op dat het thuiswerken ook nooit meer zal verdwijnen. In de huidige, of een aangepaste vorm, zal het voortaan onderdeel van heel veel beroepen worden om een groot deel van de werkzaamheden thuis uit te voeren. Het is daarom juist ook interessant om eens te bekijken wat dit allemaal voor mogelijke effecten kan hebben. Er zitten namelijk plus- en minpunten aan deze nieuwe visie op werken. Denk aan het volgende.

Helft van de beroepen

De helft van de thuiswerkende Nederlanders rekent erop dat het thuiswerken nu een vast onderdeel van de baan zal worden. Niet alleen omdat dit gunstig is voor de werkgever, maar ook omdat het zelf goed bevalt. En dan te bedenken dat de omstandigheden tijdens de crisis verre van ideaal zijn. Het was namelijk heel druk in huis, met bijvoorbeeld ook de kinderen die niet naar school konden. Dit betekent dus dat het werken vanuit huis alleen maar nog aantrekkelijker kan worden op de lange termijn. Dit zal dus ook het nodige opleveren in de nieuwe situatie.

Een einde aan de files?

Thuiswerken heeft bijvoorbeeld invloed op de verkeersstromen. Wat direct al bleek toen het thuiswerken werd aangemoedigd vanwege de dreigende situatie, was dat de spits verdween. Natuurlijk zal dit niet zo blijven op de lange termijn. Een deel zal immers weer de weg naar kantoor vinden. Het betekent echter wel dat de echte topdrukte op veel plekken zal gaan verdwijnen. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat de plannen voor de drukste knooppunten in het land niet meer nodig blijken te zijn. Dit is misschien wel de grootste verandering voor Nederland die eraan zal komen.

Beter in je vel

Een opvallende ontwikkeling die onderwerp is van veel onderzoeken, is de manier waarop dit van invloed is op de gemoedstoestand van medewerkers. Zo lijkt het erop dat veel mensen beter in hun vel komen te zitten. Dit komt bijvoorbeeld doordat werken vanuit huis veel minder vraagt om een rol aan te nemen. Dat wat vele jaren onder professionaliteit werd verstaan, is nu ineens niet veel meer dan toneelspel. Werken in je joggingbroek in plaats van en strak pak bijvoorbeeld. Dit lijkt een positief effect op een grote groep te hebben. Dit willen zij graag vasthouden.

Een gemis aan sociale interactie

Nadelen aan het thuiswerken worden ook genoemd. Zo is het bijvoorbeeld duidelijk dat het verdwijnen van de gang naar kantoor ook het aantal sociale contacten vermindert. Veel medewerkers geven aan dat het werken vanuit huis vele voordelen kent, maar dat het contact met collega’s toch wel flink gemist wordt. Dit is ook niet goed op te vangen met het gebruik van vergadersoftware zoals Zoom, Teams of Skype. Dit is dus het grootste probleem waar aandacht voor moet komen in de nieuwe thuiswerksituatie die meer en meer zal gaan ontstaan in de komende jaren in het bedrijfsleven.

Niet helemaal nieuw

De opkomst van thuiswerken is natuurlijk niet helemaal nieuw. Het is zelfs zo dat het voor bepaalde groepen al vele jaren heel gebruikelijk is om het op deze manier aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandig ondernemers. Die groep is door de jaren heen steeds groter geworden. Dit is ook de groep die over het algemeen vanuit huis opereert. Daaruit bleek al dat het goed mogelijk is om op deze manier voldoende werk te kunnen doen. Het is dus voor veel grotere bedrijven zaak om van de groep ZZP’ers de lessen te leren die hiervoor nodig zijn.

Geef een reactie