AlgemeenTips

Je scooter verzekeren met de beste scooterverzekering

Ongeacht het type gemotoriseerd voertuig dat je van plan bent om te kopen, in zowat alle gevallen dien je er rekening mee te houden dat er een verzekering voor moet worden afgesloten. Dit geldt zeker ook voor een scooter waarvoor je een scooterverzekering dient af te sluiten. Voor welk type verzekering je gaat kiezen zal in de praktijk worden bepaald door menig aantal verschillende factoren. Zo zal je bijvoorbeeld stil willen blijven staan bij de waarde waar je scooter over beschikt, maar wat verder ook te denken van de manier waarop je van de scooter gebruik gaat maken? Wellicht zijn dit zaken waar je zelf nog niet eerder over na hebt gedacht waardoor ze een beetje verduidelijking vereisen. Wel, die verduidelijking geven wij je zeer graag hier op deze pagina!

Moet je verplicht een scooterverzekering afsluiten?

Als je net voor de eerste keer een gemotoriseerd voertuig zoals een scooter aankoopt spreekt het voor zich dat je, je de vraag zal stellen of je deze verplicht moet verzekeren of niet. Het antwoord op deze vraag is “absoluut”. In Nederland en bij uitbreiding in alle landen die toebehoren tot de Europese Unie geldt dat het bij wet verplicht is om een verzekering af te sluiten voor elk gemotoriseerd voertuig dat in het verkeer wordt gebracht. Dit geldt dus ook voor de scooterverzekering. Voor deze verplichting geldt evenwel in de praktijk dat ze louter en alleen bestaat voor de zogenaamde WA-verzekering die schade aan derden indekt. De keuze maken om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten mag, maar is in de praktijk geen verplichting.

Welke scooterverzekeringen zijn er precies?

Eigenlijk heeft de hierboven aangehaalde informatie het eigenlijk al een beetje aangegeven. Je moet er in de praktijk rekening mee houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen tal van verschillende scooterverzekeringen. In totaal bestaan er dan ook drie verschillende mogelijkheden die je kan afsluiten. We maken hierbij een onderscheid tussen de standaard WA-verzekering (die zoals al aangegeven ook wettelijk verplicht is) en de meer uitgebreide opties. Voor welke van deze verschillende mogelijkheden jij gaat kiezen zal in de praktijk worden bepaald door enkele vaak zeer persoonlijke voorkeuren en eigenschappen. In ieder geval zetten we de drie verschillende soorten scooterverzekeringen hieronder alvast graag even voor je op een rijtje.

1.) De WA-verzekering voor je scooter

De meest eenvoudige en tevens ook meest voordelige scooterverzekering is natuurlijk de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze louter en alleen wordt afgesloten om op zo voordelig mogelijke wijze te kunnen voldoen aan de vooropgestelde eisen van de bij wet verplichte scooterverzekering. Je moet er bij het afsluiten van deze verzekering wel aandachtig voor zijn dat er op geen enkele manier schade zal worden ingedekt door de verzekeraar die kan ontstaan aan je eigen scooter. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt om altijd rekening mee te houden.

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering

De WA+ beperkt cascoverzekering is het tweede type scooterverzekering welke in de praktijk kan worden afgesloten voor het verzekeren van je scooter. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis gewoon bestaat uit de WA-dekking, maar dan wel aangevuld met enkele extra zekerheden. Dit betekent concreet dat je scooter in de praktijk eveneens is verzekerd tegen:

  • Brandschade of schade door een explosie;
  • Schade als gevolg van diefstal van het voertuig;

In het tweede geval gaat het dan uiteraard om de financiële schade die werd geleden door het verlies van je scooter. Omwille van het feit dat heel wat mensen genoodzaakt zijn om hun scooter op de openbare weg te parkeren spreekt het voor zich dat deze verzekering voor een scooter eigenlijk altijd minstens het overwegen waard is.

3.) De allriskverzekering voor je scooter

De meest complete, maar helaas bijgevolg ook meest dure scooterverzekering die op de markt kan worden afgesloten is de zogenaamde all risk verzekering. Hiervoor geldt dat ze een ongelofelijk omvangrijke dekking voorziet. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld rekenen op een prima dekking voor de schade die je aanricht aan derden. Dat is echter niet alles. Wat immers bovendien ook te denken van de schade die kan ontstaan aan je eigen scooter? Ook daarvoor geldt dat ze zeer eenvoudig kan worden ingedekt. Dit zelfs wanneer ze wordt veroorzaakt door jouzelf tijdens bijvoorbeeld slippen of botsen. Hoe dan ook, wanneer je voor jouw scooter enkel en alleen genoegen wenst te nemen met de best mogelijke verzekering is de keuze voor de allrisk wellicht snel gemaakt.

Besparen op je scooterverzekering? Dat kan met deze tips!

Wil je de prijs van je scooterverzekering drukken? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor verschillende bespaartips kan benutten. In eerste instantie is het bekend dat je er altijd goed aan doet om de verschillende verzekeringen die ervoor scooters op de markt zijn terug te vinden even te vergelijken. Enkel en alleen door het uitvoeren van zo’n vergelijking kan je er namelijk voor zorgen dat je uiteindelijk een prijs-kwaliteit uitstekende verzekering kan afsluiten. Wil je graag nog meer kunnen besparen op je scooterverzekering? Denk dan ook zeker aan de potentieel interessante bespaartips die hieronder voor je op een rijtje zijn gezet.

Is er sprake van een eigen risico of niet?

Wil je graag besparen op de periodieke premie van je scooterverzekering? Controleer dan altijd grondig of er sprake is van een bepaald eigen risico of niet. Is dat het geval? Dan zou je er als verzekeringnemer voor kunnen kiezen om deze bereidwillig zelf te gaan verhogen. Doe je dat? Dan heeft dat als resultaat dat je bij een schadegeval meer kosten zelf zal moeten betalen, maar daar staat tegenover dat de premie die je periodiek dient te betalen wel aanzienlijk kan dalen. Voor heel wat mensen geldt dat ze op deze manier toch best een aantrekkelijke besparing kunnen realiseren.

Kies voor de best passende verzekering voor jouw situatie

Buiten de standaard scooterverzekeringen die er bestaan zal je kunnen vaststellen dat er ook sprake is van nog enkele andere dekkingen die mogelijks interessant kunnen zijn om af te sluiten. Denk hierbij dan concreet aan bijvoorbeeld een verzekering voor opzittenden. Een dergelijke extra verzekering afsluiten kan het overwegen waard zijn wanneer je regelmatig iemand meeneemt op je scooter, maar voor veel mensen zal ze helemaal niet interessant zijn. Wanneer dit laatste ook geldt voor jou spreekt het voor zich dat je deze dekking niet aan je scooterverzekering moet toevoegen.

Lees hierover meer en vergelijk direct op de website www.alpina.nl.

Geef een reactie