Tips

Lekkere wijnen om te drinken bij een zomerse barbecue

BBQ

Wijn en de barbecue? Die gaan zeker samen! Juist bij de barbecue kan je goed experimenteren met verschillende wijnen. Wij helpen je op weg in de wereld van wijnen bij de barbecue want er zijn een paar valkuilen waar we je voor willen behoeden. Belangrijk bij de barbecue is het glaswerk. Vermijd alstublieft de plastic bekertjes met opgewarmde chardonnay. Dat is voor niemand leuk. Kies daarentegen voor een echt wijnglas, zodat de drinker het glas bij de steel vast kan houden (zo vermijd je het opwarmen van je glas en daarbij de wijn en vette vingers op het glaswerk). 

Dan over de wijnen zelf bij een ongecompliceerde barbecue is een rosé wijn heerlijk om te drinken. De doordrinkbaarheid en het ongecompliceerde zachte karakter van rosé is heerlijk bij de diverse smaken en sauzen. Ga je voor knap geroosterd vlees, pak dan een rode wijn die je ook wat koeler kan schenken zodat hij niet te hard binnenkomt tijdens de barbecue.

Riesling zoet of droog drinken tijdens de barbecue?

Veel mensen hebben het vooroordeel dat de smaak van een riesling vooral zoet is omdat de druif vroeger werd gebruikt voor de productie van zoetere wijnen. Maar de wijn is ontwikkeld naar ook een droge variant en die is erg lekker voor bij de barbecue. Vandaag de dag wordt de Riesling gebruikt voor de productie van de mooiste kwaliteitswijnen. Nog een bijzonder kenmerk van de Riesling is niet alleen zijn veelzijdigheid. Een kwaliteits-Riesling is ook nog eens zeer geschikt om te laten rijpen. 

Dit in tegenstelling tot de meeste witte wijnen die je het beste jong kunt consumeren. De zuren in een goede fles Riesling hebben een conserverende werking waardoor sommige flessen wel tientallen jaren (onder de juiste omstandigheden) kunnen worden bewaard in de kelder.

Wijn bewaren of direct consumeren

Kan je een wijn bewaren of beter direct consumeren. Goed, dit is duidelijk maar ik hoor je denken.. wat doe je nu met die fles als hij open is, maar nog niet leeg? Hoe lang is deze nog houdbaar? Zodra je een fles wijn opent komt er zuurstof bij. Dit komt de wijn niet ten goede, hij veroudert en bederft. Lage temperaturen vertragen dit oxidatieproces dus bewaar de wijn na het openen op een koele plek (bijvoorbeeld koelkast of kelder). Je kunt ervan uitgaan dat de wijn dan nog zeker twee dagen goed blijft.

Geef een reactie