Tips

Klussen aan elektra? Lees eerst onze tips

elektra

Elektriciteit maakt deel uit van ons leven. Vanaf het moment dat we wakker worden gebruiken we de hele dag door allerlei verschillende elektrische apparaten. Maar soms vergeten we hoe krachtig en gevaarlijk elektriciteit kan zijn. Ben jij een beetje handig en ga je thuis aan de elektra werken? Of wil je sowieso proberen om elektrische ongelukken thuis zoveel mogelijk te voorkomen? Lees dan vooral onze tips. 

Veiligheid staat op één

We hebben vaak niet door hoe krachtig elektra is, maar de gevolgen kunnen enorm zijn wanneer het fout gaat. Daarom is een veiligheidsaarding voor de meeste elektrische installaties wettelijk verplicht. Het voorkomt namelijk dat elektronisch apparatuur onder spanning komt te staan. Wanneer er een fout ontstaat worden te grote stromen afgeschakeld. Hierdoor wordt brand voorkomen. Dankzij de veiligheidsaarding worden de beveiligingstoestellen in de elektra-installatie aangesproken waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Zorg er dus altijd voor dat jouw woning voorzien is van een veilige aarding! 

Voorkom ongelukken tijdens de klus

Je zult het misschien niet verwachten, maar er gebeuren ontzettend veel ongelukken met elektriciteit met de grootste gevolgen vandien. Doordat je elektriciteit niet kunt zien, kun je ook niet weten of er spanning op staat. Als elektra niet goed aangesloten wordt, kan er overhitting ontstaan dat brand als gevolg heeft. Zorg er tijdens een elektra klus dus altijd voor dat je goed weet wat je doet. Heb je er toch niet zo heel veel verstand van? Schakel dan altijd een professional in. 

Algemene tips om de elektrische veiligheid thuis te verbeteren

Natuurlijk zijn er altijd nog een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de elektra in huis zo veilig mogelijk is. Voer bijvoorbeeld regelmatig controles uit om te kijken hoe alles erbij staat. Weet je niet goed waar je dan naar moet kijken? Schakel dan professionele hulp in. Verder moet je natuurlijk altijd voorzichtig zijn met doe-het-zelf-klussen. Zorg er altijd voor dat de stroom uit staat zodat je tijdens de klus niet onder stroom kunt komen te staan. 

Gebruik kapotte elektrische apparaten niet meer

Heb je een knik in de kabel of werkt een apparaat niet meer naar behoren? Neem dan geen onnodig risico en gebruik het apparaat niet meer totdat deze gemaakt is.

Geef een reactie