Gezondheid

Waarom heb ik een wilsverklaring nodig?

In een wilsverklaring heb je de mogelijkheid om vast te leggen wat jij wilt dat er met je gebeurt op het moment dat jij dat zelf niet meer kunt aangeven. Dat heeft specifiek betrekking op medische handelingen en/of het beëindigen van je leven. Voor dat laatste heb je echter niet genoeg aan alleen een wilsverklaring. Daarbij heb je dan ook een euthanasieverklaring nodig. Vaak denken mensen als ze gezond zijn, het loopt wel los met die verklaring, dat kan altijd nog. En ergens is dat natuurlijk zo. Toch komen wij vaak situaties tegen waarbij mensen plotseling wilsonbekwaam worden en er niks geregeld is. En dan is het te laat. Om dat te voorkomen hebben we dit artikel geschreven. Zodat jij weet wat je moet voor het te laat is.

Met een wilsverklaring zelf de controle houden over wat er met je gebeurt

Met een wilsverklaring hou je zelf de controle over wat er gebeurt als er medische handelingen nodig zijn en jij dat niet meer zelf kunt aangeven. We gunnen het natuurlijk niemand, maar nemen je toch even mee in een voorbeeld. Stel je stapt op de fiets om een lekker stokbroodje te halen en onderweg word je geschept door een vrachtwagen. Je bent buiten bewustzijn en een ambulance schiet te hulp. Als jij geen wilsverklaring hebt ingevuld en er is reanimatie nodig, dan zullen de artsen je dat geven. Wil je dat niet, dan heb je in dit geval pech. Je hebt niks vastgelegd en je kunt het zelf nu niet zeggen. Dus als je de controle wilt houden over medische behandelingen, leg het vast in een verklaring.

Zorgen dat artsen weten wat je wilt met een wilsverklaring

Door een wilsverklaring geef je te kennen aan je huisarts wat jouw medische wensen zijn. Hij/zij legt deze vast in je patiëntendossier en zorgt ervoor dat het bekend is bij alle medische diensten. Zo weet iedereen wat jouw wensen zijn in geval van nood en daarmee worden jouw wensen ook gerespecteerd. Let er wel op dat je de verklaring ondertekent met een datum erbij. Zonder handtekening is de verklaring niet rechtsgeldig en kan het nog steeds verkeerd gaan.

Naasten behoeden voor lastige beslissingen

Een wilsverklaring helpt jou en je naasten ook om moeilijke beslissingen te nemen op het moment dat er rustig naar gekeken kan worden. Als je naasten weten dat je bepaalde behandelingen niet wilt ondergaan dan kunnen ze daar naar handelen. Ook als ze dat lastig vinden. Iedereen heeft jouw verklaring te respecteren. Het voorkomt ook dat je naasten over jouw lot moeten beslissen als er iets ernstigs gebeurt. Zo maak je de situatie voor iedereen helder en duidelijk.

Voorkomen dat je je wil niet meer kunt gebruiken

Met een wilsverklaring via Rocket Lawyer voorkom je dat je wil niet meer kunt gebruiken en leg je vast hoe jij wilt dat dokters je behandelen. Dat is de basis. Zo ben jij de baas over je eigen lijf, zelfs op het moment dat je dat niet meer kunt uitspreken. Je kunt op elk moment je wil aanpassen als je wensen veranderen.

Geef een reactie