Algemeen

Vraagstukken bij het kiezen van een loopbaan

In vroeger tijden was het meer regel dan uitzondering; 40+ jaar voor één en dezelfde baas werken. Over het algemeen was het de man die de kostwinner was en had hij een goede baan met zekerheid dan werd dat niet zo gemakkelijk aan de kant geschoven. Kreeg je ontslag dan was dat vanzelfsprekend iets anders maar zelf ontslag nemen om iets anders te gaan doen, dat gebeurde toch een stuk minder dan heden ten dage het geval is in een loopbaan.

Nog altijd is zekerheid natuurlijk een heel belangrijke factor.

Zekerheid voor jezelf en ook voor je gezin als je die hebt. Toch is het om diverse redenen nu meer geaccepteerd om jezelf vragen te stellen omtrent je loopbaan. Want tegen wat voor vraagstukken kun je oplopen? Bijvoorbeeld deze:

  • Is het werk dat ik doe (nog) bevredigend voor mij?
  • Bevind ik mij op de juiste positie in het bedrijf?
  • Bezit ik de juiste kwalificaties voor het werk dat ik doe, vergt het eigenlijk niet te veel van mij?

Of juist deze:

  • Vraagt mijn werk nog wel voldoende van mij, word ik nog uitgedaagd in mijn baan?
  • Neemt mijn werk niet een onevenredig groot gedeelte van mijn leven in?
  • Zou ik niet liever willen dat ik meer tijd kon besteden aan mijn privéleven, bijvoorbeeld aan de zorg voor mijn kinderen en/of ouders.

De vragen die gesteld kunnen worden zijn legio.

Daarom valt het niet altijd mee in je eentje uit dergelijke vraagstukken te komen. Hulp hierbij is zeker geen overbodige luxe. Integendeel, iemand die jou mee kan nemen en  in een ‘helicopter-view’ jouw strubbelingen kan laten zien. Iemand die verstand heeft van deze materie, er dus voor geleerd  heeft hoe deze zaken aan te pakken.

Een expert, iemand die aan loopbaancoaching doet, kan een onschatbare waarde toevoegen aan jouw loopbaanvraagstukken.

Gelukkig bestaan deze experts! Zo werken bij Loopbaanpoort verscheidene coaches die verspreid over Nederland (ook in Rotterdam) gesitueerd zijn die jou kunnen begeleiden naar je gewenste doelen.

Heb jij zelf die doelen nog niet helder voor ogen dan wordt daar ook aan gewerkt. Een traject begint met een kosteloos oriënterend kennismakingsgesprek waarin de coach en jij de zaken bespreken waar je aan zou willen werken. Je coach (die je tijdens je hele traject aan je zijde zult vinden) stelt jou een traject voor met zaken als tests en huiswerkopdrachten.

Ga jij akkoord dan kan er gestart worden!

Na het traject dat bestaat uit zo’n tien tot vijftien lesuren, verspreid over een maand of drie zul je voor jezelf helder hebben:

  • waar je nu staat
  • wat je zou willen doen
  • wat je kunt, dus wat je kwaliteiten zijn.

Je hebt nu het zelfvertrouwen en het gereedschap in handen om je loopbaan de koers te laten varen die jij wilt!

Geef een reactie