Tips

Wanneer heb je een gedragsverklaring aanbesteden nodig?

Een gedragsverklaring aanbesteden oftewel GVA is een verklaring die ingediend moet worden bij het inschrijven op een overheidsopdracht. Een gedragsverklaring aanbesteden is vergelijkbaar met het vroegere VOG, verklaring omtrent gedrag. Het is een verklaring waaruit blijkt dat er geen bezwaar is dat de persoon die deze verklaring aanvraagt de opdracht uitvoert, op basis van gepleegde misdaden in het verleden. Een GVA aanvragen kun je het beste al gedaan hebben, om tijdsproblemen te voorkomen, voordat je die daadwerkelijk nodig hebt.

Wanneer moet ik een GVA aanvragen?

De meeste ondernemers gaan pas een GVA aanvragen wanneer ze deze direct nodig hebben. Ondernemers die niet regelmatig op overheidsprojecten inschrijven hebben dus niet standaard een gedragsverklaring aanbesteden klaarliggen. Wanneer je deze verklaring nodig hebt, maar nog niet hebt liggen kan dat voor tijdsproblemen zorgen. Het is dus verstandig om al een gedragsverklaring aanbesteden aan te vragen, voordat je van plan bent op overheidsprojecten in te schrijven.

Door deze verklaring al in huis te hebben voordat je besluit op opdrachten in te schrijven kom je niet voor het probleem te staan, dat de inschrijftijd van de opdracht al is verstreken voordat jij je gedragsverklaring aanbesteden binnen hebt, waardoor de opdracht aan je neus voorbij kan gaan, terwijl je er juist zo van overtuigd was, dat de opdracht bij jou paste en dat is gewoon zonde.

Wie beslist er over mijn GVA?

Als je aan de slag gaat en op zoek gaat waar je je GVA kan aanvragen, kom je uit bij Justis. Justis beslist of je de verklaring wel of niet ontvangt. Het tijdsbestek dat Justis mag gebruiken om deze beslissing te doen is 4 weken in het geval van een persoon, en 8 weken in het geval van een bedrijf. Als er tijdens de aanvraag relevante gegevens opduiken vanuit justitie wordt deze termijn nog eens verdubbeld. Nog een extra reden dus om deze verklaring tijdig aan te vragen.

Hoe lang is mijn GVA geldig?

Als je de gedragsverklaring aanbesteden eenmaal ontvangen hebt dan blijft deze twee jaar geldig, je hoeft in die twee jaar dus niet opnieuw een GVA aan te vragen. De kosten van een gedragsverklaring aanbesteden zijn 75 euro. De aanvraag tijdig doen kan dus zorgen voor minder frustratie, omdat de beslissing zo lang op zichzelf laat wachten, maar ook voor leuke opdrachten, die niet aan je neus voorbijgaan omdat je de verklaring al klaar hebt liggen voordat je gaat reageren.

Tip: House of Tenders

Geef een reactie