Tips

Je hond rauw vlees geven, doen of niet doen?

Sommige hondeneigenaren geven graag rauw vlees aan hun hond, omdat dit het dichtste bij hun natuurlijke dieet komt als afstammeling van de wolf. Maar is het verstandig om rauw vlees te voeren? In dit artikel nemen rauw vlees nader onder de loep.

Vlees voor menselijke consumptie

Sommige honden krijgen een afwisselend dieet van hun baasje, bijvoorbeeld rauwe kipfilet, rauwe vis, rauw gehakt, tot aan biefstuk toe. Is dit verstandig om te voeren? Allereerst: geef nooit bewerkt vlees wat voor menselijke consumptie bedoeld is – denk hierbij aan rookworst, vleeswaren voor op brood etc. Dit bevat teveel zout wat het lichaam niet kan verwerken.

Geef een hond geen rauwe kipfilet, gehakt e.d. Deze rauwe vleeswaren kennen bepaalde bacteriën waarvan de hond ziek kan worden. Wie zijn hond graag eens laat smullen van kipfilet kan deze bijvoorbeeld koken. Gekookte kipfilet -op zijn tijd- kan weinig kwaad voor de hond.

Vers vlees voor de hond

Het spijsverteringsgestel van de hond is ingesteld op vers vlees. Om je hond dus het allerbeste voer te geven, bied je hem vers vlees – met vermalen botten en spierweefsel; het complete plaatje dus. De wolf eet immers ook zowel vlees, als spieren, als stukjes bot van zijn prooi.

Een compleet vleesmenu, afgestemd op de hond is dus belangrijk. Vleesmenu’s zijn zowel vers te koop (gekoeld), als in de diepvriezer van de dierenspeciaalzaak, en bij sommige supermarkten.

Diepvries is wel zo gemakkelijk om een voorraad aan te leggen thuis.

Verandering van ontlasting bij de hond

Wie eenmaal vers vlees geeft aan zijn hond zal merken dat de ontlasting van de hond er ineens heel anders uit gaat zien. Bij droogvoer (brokken) kent de hond een egale brei als ontlasting. In het geval van vers vleesvoer zal de hond een meer ‘keutel’ achtige, compacte ontlasting krijgen én minder poepen.

Geef een reactie