Algemeen

Werkkleding kun je dragen in 3 lagen

werkkleding

Werkkleding wordt vrij vaak in de buitenlucht gedragen. Logische wijs dat de temperaturen dan verschillen. Werk in je in de wintermaanden buiten? Dan is het dragen van de juiste werkkleding ontzettend belangrijk. S ’ochtends is het logische wijs kouder dan overdag, hierdoor kan die extra jas in de middag juist te warm worden en doe je die uit. De oplossing daarvoor is het 3 lagen systeem. 

De naam van het woord zegt het al, je draagt je kleding in 3 lagen. In de praktijk wordt het veelal toegepast op het bovenlichaam, zoals het voorbeeld hierboven met de jassen. Ieder kleding laag heeft zijn eigen functie, door ze met elkaar te combineren, maak jij gebruik van ultiem draagcomfort. 

Laag 1 

Laag 1 is logische wijs de basis laag. Deze laag zorgt ervoor dat jij in weer en wind droog blijft. Dit zorgt dus logische wijs ook voor de 1e lichaamsverwarming. Deze laag is belangrijk, omdat deze laag het vocht opneemt en afvoert. Hierdoor is de kans op onderkoeling klein tijdens de werkzaamheden. In de winter is de 1e laag vaak een thermo laag. Goed om te onthouden is dat de 1e laag strak om het lichaam moet zitten, wanneer dat niet aan de orde is, zal de onderlaag niet goed functioneren.

Laag 2

Laag 2 zorgt ervoor dat de warmte wordt opgeslagen en voor de afvoer van je transpiratie. Naast je activiteiten en de temperatuur buiten kan de kleding laag bestaan uit polyester, dons, wol of fleece. De laag ontwikkeld een luchtlaag rondom je lichaam welke de temperatuur vasthoudt. T.o.v. laag 1 hoeft laag 2 niet strak om je lichaam te zitten.

Wanneer het s ’ochtends koud is in de buitenlucht zal je blij zijn dat je laag 2 hebt aangetrokken. Maar als je eenmaal bezig bent kan het juist te warm worden. Daarom zien we ook dat laag 2 in de loop van de dag vaak wordt uitgetrokken.

Laag 3

Werk jij in weer en wind? Dan herken jij laag 3. Laag 3 zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen regen, sneeuw en harde wind. Ook heeft deze laag een ventilerende werking, want volledige isolatie is ook niet fijn. Hierdoor krijg je het al snel te warm. Wanneer laag 3 niet voldoende lucht krijgt, vormt er een laag van condens en word je alsnog nat onder je werkkleding en dat is zonde!

Wij snappen dat het dragen van 3 lagen de mobiliteit van de werknemer kan hinderen, omdat hij of zij toch wat moeilijker kan bewegen. Een oplossing voor laag 3 en eventueel 2 is een soft shell jas. Ze zijn waterafstotend en winddicht. Dat niet alleen! Ze zorgen ook voor een goede beluchting.

Ben jij nou zoekende naar de juist werkkleding? Zoek dan niet verder!

Geef een reactie