Tips

Sportkleding wassen

Sportkleding

Of je nu buiten of in de sportschool traint, de stijgende temperaturen zorgen ervoor dat atleten weer steeds meer gaan zweten. Vooral in de praktische en ademende functionele kleding van synthetische materialen komt vroeg of laat een onaangename zweetlucht naar binnen. Het is daarom bijzonder belangrijk om uw sportkleding regelmatig en vooral goed te wassen. 

Zweet zorgt voor onaangename geurtjes 

Vers zweet is een bijna reukloze vloeistof die in wezen uit water en zout bestaat. Alleen door contact met bacteriën, die van nature in overvloed aanwezig zijn op de menselijke huid, ontstaat er een onaangename geur, die ook op kleding wordt overgedragen. De geurontwikkeling wordt niet onbelangrijk beïnvloed door het textiel dat wordt gedragen, dat de zweetgeurmoleculen in verschillende mate absorbeert. Sportkleding gemaakt van synthetische materialen zoals Polyester, want bacteriën kunnen zich hier bijzonder goed vermenigvuldigen. Omdat de meeste sportkleding gemaakt van synthetische materialen ter bescherming van de textiel volgens de waslabels op maximaal 40 graden gewassen mag worden, worden de zweetgeurmoleculen in de kleding vaak niet volledig geëlimineerd door het wasgoed. Daarom ruiken zelfs pas gewassen sportshirts of -broeken soms onaangenaam, tenzij er geurneutraliserende maatregelen worden genomen. Als de sportkleding niet regelmatig wordt gewassen en ontdaan van zweet en andere resten zoals dode huidcellen etc., vermenigvuldigen de bacteriën zich dagenlang ongehinderd en kunnen naast onaangename geurtjes zelfs huidirritatie en acne veroorzaken. 

Deze tips helpen je bij het wassen van je sportkleding 

Was sportkleding na elk gebruik 

Over het algemeen wordt aanbevolen om de sportkleding na elk gebruik aan de lucht te hangen en te drogen. Dit betekent dat bacteriën zich minder kunnen vermenigvuldigen dan wanneer de vochtige sportspullen verfrommeld in de sporttas of wasmand liggen. De vorming van geurtjes kan nog beter worden voorkomen door de kleding direct na het dragen te wassen. Dit geldt vooral voor nauwsluitende kleding zoals Sportbeha’s. Handwas met lauw water en milde shampoo is voldoende, vooral voor licht vervuilde kledingstukken. De wasmachine moet echter uiterlijk na drie keer wassen met de hand worden gebruikt. Overigens: vergeet niet uw sporttas regelmatig schoon te maken – bij voorkeur minimaal één keer per maand. Citroenzuur of azijn is bijzonder goed om te reinigen! 

Was sportkleding voorzichtig 

Kijk altijd naar het onderhoudslabel op uw functionele of sportkleding en zorg ervoor dat u uw wasgoed dienovereenkomstig behandelt. Anders loop je het risico de tere vezels van de kleding te beschadigen, wat snel kan leiden tot functieverlies. Omdat sportkleding zelden van katoen maar van synthetisch materiaal is gemaakt, kunnen de kledingstukken meestal alleen op 30 of 40 graden worden gewassen en met niet meer dan 800 omwentelingen worden gecentrifugeerd. Het is ook het beste om het wasgoed binnenstebuiten te keren en het niet samen met kledingstukken van katoen te wassen, omdat er katoenresten in de sportkleding of functionele kleding en dus bijv. kan het ademend vermogen beïnvloeden. 

Kies het juiste wasmiddel 

Hoewel wasmiddelen tegenwoordig zo zijn ontworpen dat in ieder geval licht vervuild wasgoed bij lage temperaturen hygiënisch wordt gereinigd, dient met name sportkleding van tijd tot tijd warmer te worden gewassen om eventuele geurtjes en hardnekkige vlekken te verwijderen. Als wassen op 60 graden niet mogelijk is, is het aan te raden om gewone huishoudelijke (witte) azijn bij het wasgoed in de trommel te doen. Een kopje azijn is voldoende om bacteriën effectief te verwijderen en onaangename geurtjes uit sportkleding te verwijderen. Tip: De beste manier om een ​​bijzonder sterke zweetgeur te neutraliseren, is door het textiel ongeveer 30 minuten voor het wassen te laten weken in een mengsel van citroenzuur en water in een verhouding van 1: Het gebruik van een speciaal en vaak duur sportwasmiddel is niet nodig, aangezien deze geen bijzonder voordeel bieden. Het consumentencentrum Hamburg (VZHH) raadt in plaats daarvan een conventioneel vloeibaar kleurwasmiddel aan. 

Gebruik geen wasverzachter 

Omdat wasverzachter de functie van de sportkleding nadelig beïnvloedt, omdat het de weefselvezels vastplakt en dus b.v. Als de vochtregulatie van de functionele kleding wordt belemmerd en het zweet dat ontstaat tijdens het sporten niet meer naar buiten kan worden afgevoerd door de stofstructuur, moet je absoluut geen wasverzachter gebruiken bij het wassen van je sportkleding. 

Sportkleding hoort niet in de wasdroger 

Om de vezels te beschermen en het ademend vermogen te behouden, mag u uw sportkleding niet in de droogtrommel drogen. Het is beter om uw kleding in de frisse lucht te drogen. Vermijd echter direct zonlicht buitenshuis, omdat UV-stralen ook de synthetische vezels kunnen beschadigen. 

Geef een reactie