Algemeen

Heeft iemand in jouw omgeving een eetstoornis? Zo ga je hiermee om

Een eetstoornis is een psychische aandoening waardoor mensen te weinig of juist te veel eten. Eetstoornissen kunnen rampzalige gevolgen hebben voor je lichaam. Mensen met een eetstoornis eten vaak te weinig of te veel. Ook eten mensen met een eetstoornis niet wanneer ze juist honger hebben of eten ze te veel calorierijk voedsel.

Symptomen eetstoornis

Een eetstoornis kan je herkennen aan verschillende symptomen. Vaak is eens speciale behandeling nodig om van een eetstoornis af te komen.  Bekende symptomen zijn:

  1. Extreme toename van gewicht
  2. Extreme afname van gewicht
  3. Overmatig bezig zijn met afvallen
  4. Niet eten zelfs wanneer je honger hebt
  5. Niet meer kunnen stoppen met eten en drinken

Heb ik een eetstoornis?

Herken jij de symptomen en ben je bang dat je een eetstoornis hebt? Het is dan belangrijk dat je vroegtijdig aan de bel trekt zodat je ze zo snel mogelijk behandeld kan worden. Het is de bedoeling dat je contact opneemt met een psycholoog of een psychiater want alleen zij mogen de diagnose eetstoornis stellen. Samen met de psycholoog of een psychiater ga je kijken wat voor eetstoornissen je hebt, welke problemen daardoor zijn en ontstaan en hoe je er vanaf kan komen. Het is ook mogelijk dat de psycholoog of psychiater je doorverwijst naar een gespecialiseerde eetstoornis kliniek. Een eetstoornis kliniek heeft namelijk de juiste middelen en ervaring om van jouw eetstoornis af te komen. Vergeet niet dat jij je nergens voor hoeft te schamen want je bent namelijk niet de enige met een eetstoornis.

Gevolgen van een eetstoornis

Een eetstoornis kan zeer ernstige gevolgen hebben voor jouw lichaam. Ook voor sociale contacten kan een eetstoornis vervelende gevolgen hebben. Je bent vaak moe en je slaapt slecht, hierdoor kan je minder goed presteren op werk of school. Doordat je te weinig voeding binnen krijgt worden je spieren steeds slapper, maar het kan ook zo zijn dat je juist te veel voeding binnen krijgt waardoor je steeds dikker word. Veel mensen met een eetstoornis hebben ook een te lage bloeddruk en/of hartslag. Ook zijn er grote sociale gevolgen van een eetstoornis. Zo hebben de meeste mensen geen zin en energie om met vrienden of familie af te spreken. Vaak schamen ze zich voor hun gewicht en gaan ze liever geen leuke dingen doen zoals stappen met vrienden of uiteten. Hierdoor worden de meeste personen met een eetstoornis ook depressief. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk behandeld wordt door een gespecialiseerde kliniek. Een van de bekendste klinieken is een kliniek in Breda. Mocht je niet uit de omgeving van Breda komen dan zijn er nog talloze andere klinieken die je kunnen helpen.

Hoe ga ik ermee om?

Heeft jouw kind, familielid of een goede vriend een eetstoornis? Denkt hij of zij dat ze zelf geen eetstoornis hebben, maar herken jij de bekende symptomen? Dan is het handig om samen om de tafel te zitten om het probleem kenbaar te maken. Veel eetstoornis patiënten schamen ze zich en dat is begrijpelijk. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk contact wordt opgenomen met een psychiater of een psycholoog zodat de persoon zo snel mogelijk behandeld kan worden. Word niet boos op iemand die te weinig of te veel eet! Steun de persoon en help diegene een uitweg te zoeken. Ga samen naar de psycholoog of psychiater. Hier bereik je veel meer mee.