Gezondheid

Dit kan niet waar zijn: afvallen door vet te eten?

dieet

Het meest effectieve dieet wat er bestaat is een dieet waarbij je extreme hoeveelheden vet moet eten. Geloof je niet dat dit waar kan zijn? Lees dan snel verder.

Het dieet

Het dieet waarom het allemaal draait is het ketogeen dieet. Dit dieet is helemaal ingericht op het verbranden van lichaamsvet. En het bijzondere van dit dieet is dat hongergevoelens daarbij tot een minimum worden teruggebracht. Hierdoor is dit goed vol te houden.

Als we naar de verdeling van macronutriënten kijken dan heeft ons dieet, normaal gesproken de volgende verdeling; 55% koolhydraten, 30% vetten en 15% eiwitten. Het normale dieet is vrij hoog in koolhydraten omdat dit de primaire brandstof voor ons lichaam is. Koolhydraten worden omgezet in glucose waarna deze door de cellen worden opgenomen. In de cellen dient de glucose als brandstof. Als de glucose opraakt dan voelen we ons minder energiek en krijgen we de behoefte om wat koolhydraten of suikers te eten.

Bij het ketogeen dieet wordt deze verdeling helemaal overhoop gegooid. Bij het ketogeen dieet is de verdeling tussen koolhydraten als volgt: 5% koolhydraten, 80% vetten en 15% eiwitten. Zoals je kunt zien is de hoeveelheid eiwitten gelijk gebleven. De hoeveelheid koolhydraten is drastisch terug gebracht ten gunste van vetten.

Maar hoe is het dan mogelijk dat je hierdoor afvalt? Dit komt door het effect van vetten op de hormonen. Of eigenlijk wat voor een effect vetten niet op de hormonen hebben. Het zijn koolhydraten die verantwoordelijk zijn voor de opslag van vetten en het vasthouden van vetten. Dit effect van koolhydraten is indirect maar het is er wel. Zo krijgen mensen die veel suiker eten overgewicht. Dit komt omdat de glucose (de suikers) omgezet worden in lichaamsvet zodat ze opgeslagen kunnen worden.

Het hormoon insuline is de spil in dit alles. Insuline wordt aangemaakt zodra je koolhydraten of suikers eet. Het zorgt ervoor dat de cellen zich openen voor de glucose wat aan het bloed wordt afgegeven. Insuline is een metabool hormoon. Behalve dat het zorgt voor de opname van glucose zorgt het ook voor het opslaan en vasthouden van vet. Zo kan het zijn dat iemand die geen vet eet toch aankomt. Eet je veel koolhydraten dan is de bloedsuikerspiegel hoog waardoor er veel insuline aangemaakt moet worden. Deze insuline zorgt ervoor dat vet opgeslagen wordt.

Vetten hebben in tegenstelling tot koolhydraten geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel. Eet je iets wat voor 100% uit vet bestaat, bijvoorbeeld kokosvet of boter, dan zal dit niet waarneembaar zijn in de bloedsuikerspiegel. Doordat vet geen effect op de bloedsuikerspiegel heeft zal er ook geen insuline aangemaakt worden na het eten van vetten. Zo zorg je ervoor dat het lichaam niet langer vet wilt vasthouden, waardoor je het kan gaan verbranden. 

De echte kracht van het ketogeen dieet 

Maar de echte kracht van het ketogeen dieet zit hem in het feit dat je over zal schakelen op een andere metabole toestand. De normale metabole toestand waarin je lichaam verkeert is die van glucoseverbranding. Heel ons doen en laten is afgestemd op glucoseverbranding. Zo eten we bij iedere maaltijd koolhydraatrijk voedsel. Bij het ontbijt eten we havermout, bij de lunch eten we brood en bij het avondeten eten we aardappelen, pasta of rijst. En als tussendoortje pakken we meestal ook iets wat koolhydraten levert, zoals een koekje of een reep.

Bij het ketogeen dieet zal het lichaam gedwongen worden om over te schakelen op een andere metabole toestand. De metabole toestand van vetverbranding. In ons lichaam is veel vet opgeslagen. Dit is onze reserve brandstof die aangesproken kan worden als we niet voldoende calorieën uit onze voeding kunnen halen. Door over te schakelen op de metabole toestand van vetverbranding worden we efficiënter in het verbranden van vetten. Dit wordt ketose genoemd. Ketose is de toestand waarin het lichaam ketonen verbrand. Ketonen zijn moleculen die vrijkomen bij het verbranden van vetten. Hier vindt je meer info over ketose, mocht je er mee over willen weten.

Doordat het lichaam overgeschakeld is op ketose verdwijnen hongergevoelens. Hongergevoelens zijn er vaak de boosdoener van dat dieetdoelstellingen niet worden gehaald. Iedereen heeft wilskracht maar iedereen zal op een gegeven moment toe gaan geven aan het hongergevoel. Honger is de sterkste emotie die er bestaat.

Hongergevoelens ontstaan door schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Als we eten dan stijgt de bloedsuikerspiegel. Er wordt insuline aangemaakt zodat de bloedsuikerspiegel weer kan dalen. Het dalen van de bloedsuikerspiegel zorgt voor een hongergevoel. Zo kan het zijn dat je een paar uur na het eten al weer trek in iets krijgt; de glucose is dan opgenomen en de bloedsuikerspiegel is weer gedaald. De lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt het hongergevoel.

Bij het ketogeen dieet eet je nauwelijks koolhydraten. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Er zijn geen schommelingen en de bloedsuikerspiegel wordt niet laag. Hierdoor krijg je geen hongergevoel. Hetzelfde gebeurt als je niets eet. Hiermee zijn in het verleden experimenten gedaan. Het bleek voor mensen makkelijker te zijn om helemaal niets te eten in plaats van iedere dag een klein beetje. Het kleine beetje eten zorgde voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel terwijl de bloedsuikerspiegel stabiel blijft als je niet eet. 

Is het niet ongezond?

Uit onderzoeken blijkt dat het ketogeen dieet niet schadelijk is voor de gezondheid. Aannemende dat je het dieet volgt tot dat je je streefgewicht hebt bereikt en niet onnodig langer dan dat. Als je het ketogeen dieet volgt dan zouden er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ontstaan omdat je bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag eten. Zo is fruit een gemis. Om deze reden zal je wel veel groente moeten eten als je het ketogeen dieet volgt. Om zo je lichaam wel te blijven voorzien van de nodige vitaminen en mineralen.

Geef een reactie