Tips

Tips en tricks bij het leggen van een PVC visgraat

Als je een PVC visgraat vloer wilt gaan leggen dan is het verstandig om eerst de hoeveelheid vierkante meter wat je benodigd hebt te berekenen. Je kunt via websites van bouwmarkten vaak een tool gebruiken om een berekening te maken. Vervolgens controleer je met een waterpas of de vloer egaal genoeg is. Is het verschil groter dan 4 mm per m2 dan moet de vloer geëgaliseerd en opgevuld worden. Je kunt met een ondervloer de hoogteverschillen en oneffenheden wegwerken. Om te weten welke ondervloer je het beste kunt gebruiken is navraag te doen bij een bouwmarkt of speciaalzaak. De PVC visgraat vloer moet altijd zo’n 48 uur acclimatiseren in de ruimte. Voordat je de vloer gaat leggen veeg je de ruimte met een bezem schoon.

Het aftekenen van de ruimte

Wat je vervolgens doet is het midden van de ruimte aftekenen ten opzichte van de legrichting. Ook teken je op 4.1 cm de weerszijden van het midden af. Dit is heel belangrijk om te doen, want dit is namelijk het startpunt van je PVC visgraat vloer. De afstand is afhankelijk van de breedte van de planken en kan verschillend zijn voor je vloer. Aan de andere kant van de ruimte teken je ook op dezelfde manier af. Maak gebruik van een slaglijn om de markering over je hele ruimte door te trekken. Voor extra zichtbaarheid kun je deze overtrekken met een potlood en liniaal.

Het leggen van de middelste rij

Bij een PVC visgraat vloer heb je te maken met linker planken en rechter planken. Dit noemt men ook wel de A en B planken. Ze zijn te onderscheiden door kleur van aangehechte ondervloer. Vermijd kleurverschil door steeds de planken af te wisselen. Vervolgens leg je de eerste 2 planken aan elkaar met de plank A onder en plank B boven. Maak gebruik van de markeringen om de exacte positie te kunnen bepalen. Houd 6 á 7 mm speling tussen plank A en de muur. Om dit te doen kun je een afstandhouder gebruiken. Afstand tussen plank B en muur moet de breedte van een plank zijn. Leg om en om de planken en zorg ervoor dat je ze aantikt met een rubberen hamer. Iets meer dan een plankbreedte sla je niet aan, want dit moet je later op kunnen tillen om de planken in de aansluitende rijen onder de planken in de rij te krijgen. De planken leg je door tot je niet meer hele planken hebt en altijd houd je de markering van het middelpunt van de ruimte aan. Leg nieuwe rijen aan in het midden en blijf rijen leggen tot je bij de muur bent en totdat je niet meer planken kunt leggen.


Rijen leggen tot de muur

Ben je bij de zijmuur dan meet je de afstand tussen de punt van de gelegde plank en de muur en je meet vervolgens de hoek met een zwaaihaak. Opletten dat je bij het meten de lange kant van de plank mee meet. Teken de gemeten afstand op de plank en teken ook de hoek af. Zagen van de plank doe je met een decoupeerzaag waarbij je altijd gehoorbescherming en een veiligheidsbril draagt. Leg het gezaagde deel op z’n plek en ga op dezelfde wijze verder met de andere planken. Ook hier maak je gebruik van afstandhouders. 

Tip: LAB21 vloeren

Geef een reactie