economie

Vijf mogelijke valkuilen bij een scooterverzekering vergelijken

scooterverzekering

Een scooterverzekering vergelijken is erg belangrijk wanneer u wil kunnen rekenen op een gunstige prijs en interessante polisvoorwaarden. De komst van het internet heeft ervoor gezorgd dat het vergelijken van scooterverzekeringen een behoorlijk stuk eenvoudiger is geworden. U hoeft tegenwoordig dan ook niet langer handmatig bij alle verzekeraars een offerte voor de door u gewenste verzekering te gaan opvragen. Het feit dat het vergelijken van scooterverzekeringen eenvoudiger is geworden betekent evenwel niet dat er geen valkuilen meer bestaan, integendeel. De vijf mogelijke valkuilen die hier op deze pagina staan aangegeven zijn in de praktijk in ieder geval bijzonder belangrijk om rekening mee te houden.

  1. 1.) Gebruik maken van een subjectieve vergelijking

Uw potentiële scooterverzekering vergelijken is in de praktijk alleen maar interessant wanneer er gebruik wordt gemaakt van een objectieve vergelijking. Is een vergelijking dan niet altijd objectief? Uiteraard niet. Tegenwoordig kan er worden vastgesteld dat menig aantal verzekeraars ervoor kiezen om op hun website een online vergelijking aan te bieden voor bepaalde verzekeringen. Op zich is dat best interessant, maar er zit ook een keerzijde aan de medaille. Het spreekt namelijk voor zich dat verzekeraars er in dit geval alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat hun scooterverzekering als beste uit de bus zal komen. 

Bovenstaande zorgt er dus voor dat ervoor u als potentiële verzekeringnemer wellicht een compleet foutief beeld kan ontstaan. Dat is vervelend, want u gaat er uiteraard vanuit dat een vergelijking u altijd leidt richting de meest interessante scooterverzekering op de markt. Dat mag u gerust veronderstellen, maar dan zult u dus wel genoodzaakt zijn om daarvoor gebruik te maken van een vergelijking die objectief te werk gaat. Doet u dat niet en kiest u voor een subjectieve vergelijking? Dan spreekt het voor zich dat deze haar doel eigenlijk voorbijschiet. 

  1. 2.) Niet over correcte informatie beschikken

Een scooterverzekering vergelijken is tegenwoordig dus vrij eenvoudig, alleen wordt de basis voor de vergelijking wel gevormd door de technische informatie die geldt voor de scooter in kwestie. Is deze informatie met andere woorden fout? Dan spreekt het voor zich dat dit ook direct een grote impact zal hebben op de uitkomst van de vergelijking in haar totaliteit. Voor een scooterverzekering vergelijken dient u in ieder geval altijd in het bezit te zijn van de informatie zoals hieronder aangegeven: 

  1. De technische specificaties van de te verzekeren scooter; 
  2. Het eventuele schadeverleden van de bestuurder; 
  3. Het soort scooterverzekering welke u graag zou willen afsluiten; 

Zorg er steeds voor dat alle informatie zoals hierboven aangegeven correct is. De technische details van de scooter zouden in ieder geval duidelijk moeten zijn bij aankoop van het voertuig. Deze heeft u dus in principe maar af te lezen. Het mogelijke schadeverleden kan worden opgevraagd bij de huidige / vorige verzekeraar. Het soort scooterverzekering welke u wenst af te sluiten is tot slot geheel afhankelijk van de persoonlijke noden waarover u beschikt. 

  1. 3.) Automatisch akkoord gaan met het standaard eigen risico

In het overzicht dat u krijgt bij een scooterverzekering vergelijken valt meteen ook af te lezen met welk eigen risico u rekening moet houden. Veel mensen denken dat ze verplicht zijn om akkoord te gaan met dit eigen risico. Dat is echter niet correct. Het standaard eigen risico mag dan wel belangrijk zijn om rekening mee te houden, u bent hier niet aan gebonden. Dit betekent in de praktijk evenwel niet dat u zomaar de mogelijkheid heeft om dit eigen risico te verlagen. U kunt ze eigenlijk vaak alleen maar verhogen. Dat lijkt in eerste instantie niet bepaald interessant te zijn… maar dat is het wel degelijk. Uw standaard eigen risico verhogen zorgt er namelijk voor dat de periodieke verzekeringspremie danig kan worden verlaagd. 

Het merendeel van de mensen die een scooterverzekering afsluiten zullen daar niet of nauwelijks aanspraak op moeten maken. Dit betekent concreet dat men geen echte schadegevallen zal hebben met verwijtbare schade. Dat is natuurlijk prima, alleen is het gevolg hiervan dat u dus eigenlijk een periodieke verzekeringspremie betaalt waar u niets aan heeft. De scooterverzekering niet afsluiten is geen optie, want zoals u weet is deze wettelijk verplicht. Wat kunt u dan doen om te kunnen profiteren van het beste van twee werelden? 

De oplossing voor bovenstaande is kiezen voor een hoger eigen risico. In dit geval blijft u aldus gewoon verzekerd, maar daar staat tegenover dat u kunt rekenen op een aanzienlijk lager uitvallende verzekeringspremie. Het enige nadeel aan deze keuze is dat u rekening moet houden met een groter bedrag dat u zelf moet betalen wanneer er sprake is van een schadegeval. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden. Los van dit gegeven is het echter beslist de moeite waard om deze keuze te overwegen. 

  1. 4.) Uw scooter oververzekeren

Een scooterverzekering vergelijken zorgt ervoor dat u meteen een helder beeld zult krijgen van de verschillende mogelijkheden die er op de markt bestaan. De verschillende keuzes die u worden aangeboden zijn in principe de volgende: 

  1. De WA-verzekering voor schade aan derden; 
  2. De WA + diefstal + brand verzekering voor scooters; 
  3. De WA + diefstal + brand + aanrijding verzekering voor scooters; 

Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze eigenlijk slechts een beperkt aantal kilometers afleggen met hun scooter. Dit zorgt ervoor dat de WA-verzekering voor hun eigenlijk voldoende is. Voor deze mensen is het dan ook in de praktijk helemaal niet interessant om te kiezen voor een meer uitgebreide verzekering. Ze betalen er immers meer geld voor terwijl ze waarschijnlijk nooit aanspraak zullen maken op de uitgebreidere dekkingen. 

Er zijn uiteraard ook uitzonderingen. Heeft u bijvoorbeeld een dure scooter aangekocht? Of bent u iemand die bijzonder veel kilometers aflegt met de scooter? In dat geval spreekt het voor zich dat u zult willen kunnen rekenen op een optimalere verzekering. In dat geval zijn de extra dekkingen voor het dekken van schade door bijvoorbeeld diefstal, brand en aanrijding mogelijks wel mooi meegenomen. Hoe dan ook, uw scooter oververzekeren is in de praktijk absoluut nooit een goed idee, integendeel. U verliest er eigenlijk alleen maar geld mee. 

Geef een reactie