Mannen

Wat is goede sportvoeding?

sportvoeding

We houden in Nederland van veel verschillende sporten. Onder andere voetbal, schaatsen, tennis en fitness zijn populair in ons land. Welke sport het ook is, we houden ervan actief te zijn. Daarbij hoort ook sportvoeding. Het is namelijk van belang om, naast regelmatige beweging, ook gezond te eten. Hier lees je wat goede sportvoeding is en waarom het belangrijk is voor je lichaam.

Goede sportvoeding

We hebben het over goede sportvoeding, wanneer de voeding (of het supplement) gezond voor je lichaam is en je ondersteunt bij je sport. Sportvoeding is dus een breed begrip, maar houdt eigenlijk in dat het belangrijk is dat de voeding dat je eet, aansluit bij je sport. Op die manier eet je gezond en zul je beter presteren tijdens het sporten.

Gezondheid en prestaties

Met goede sportvoeding zul je gezonder leven en beter presteren. Op het gebied van voeding is het hierbij van belang dat je een juiste balans in je macronutriënten hebt. Eet dus niet te veel koolhydraten/vetten en te weinig eiwitten, maar besef ook dat je koolhydraten en vet, in de juiste mate, wel nodig hebt.

Goede voeding is allereerst groente en fruit. Door dit in je eetpatroon te verwerken, werk je aan je gezondheid. Daarnaast is het, vooral voor duursporters, een goede keuze om voor het sporten koolhydraten te eten. Dit geeft je de energie die je nodig hebt om goed te presteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bananen, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Let er wel goed op dat je hier niet te veel van eet, vooral als je geen (duur)sporter bent. Verder zijn eiwitten natuurlijk belangrijk. Goede en gezonde bronnen van eiwitten is zijn kip, eieren, kwark en noten.

Supplementen ook sportvoeding?

Aangezien sportvoeding een breed begrip is, horen supplementen hier ook bij. Dit is logisch, want de juiste supplementen zijn zowel goed voor je gezondheid als voor het verbeteren van je prestaties. Dat is waarom sporters ook steeds vaker supplementen aangeraden krijgen: in combinatie met voeding zijn ze belangrijk voor het behalen van je doelen.

Er zijn supplementen met een focus op je algemene gezondheid en supplementen die ook gezond zijn, maar daarnaast een focus hebben op het verbeteren van je prestaties tijdens het sporten. Een goed supplement voor je algemene gezondheid is omega 3 (visolie). Dit supplement is goed voor je hart, hersenen en bloeddruk. Daarom wordt dit supplement vaak gebruikt door zowel sporters als niet-sporters. Goede supplementen die meer gericht zijn op je sportdoelen/prestaties zijn zowel whey eiwitshakes (belangrijke bron van eiwitten en van belang voor spiergroei) als creatine (meer kracht tijdens het sporten en groei spiermassa). 

Geef een reactie