AlgemeeneconomieTips

Alles wat je moet weten over verschillende soorten olie

Smeerolie

Er zijn verschillende soorten olie te koop. Een voorbeeld hiervan is smeermiddel voor je auto. Andere voorbeelden zijn industriële olies zoals compressor olie en hydrauliek olie van olieonline.nl . Al deze soorten olie hebben een verschillende toepassing en zorgen ervoor dat je apparaten soepel blijven werken zonder dat de draaiende onderdelen vastlopen of stuk gaan. In dit artikel leggen we je uit waar je elke soort olie voor kan gebruiken.

Olie                                         

Olie wordt gebruikt om te zorgen dat je mechanische systemen gesmeerd worden. De olie wordt in het systeem gegoten en hierdoor wordt je systeem automatisch gesmeerd. Het is belangrijk dat je regelmatig de olie van je systeem controleert en zodra nodig dat je deze bijvult of ververst. Een voorbeeld hiervan is motorolie van www.olieonline.nl . Deze wordt gebruikt om je benzine of dieselmotor te smeren. Afhankelijk van de soort motor gebruik je een ander soort olie. Dan is er nog hydraulische olie, deze zorgt ervoor dat bewegingen en krachten binnen een machine overgebracht worden zoals bij kranen en remsystemen. Transmissieolie wordt gebruikt voor het smeren van transmissies van bijvoorbeeld je auto, dit is de versnellingsbank. Kettingzaagolie wordt gebruikt om je kettingzaag te smeren zodat deze niet vastloopt of breekt. Zuigercompressorolie wordt gebruikt om je compressor te smeren of luchtgereedschap.

Smeermiddelen

Een smeermiddel wordt net zoals vet en olie gebruikt om systemen of gereedschappen te smeren. Het grote verschil met vet is dat het direct vloeibaar is. Een voorbeeld hiervan is kruipolie, dit wordt gebruikt om vastzittende delen los te maken. Het kan heel diep binnenin kleine onderdelen kruipen en is erg geschikt om vastgeroeste moeren of bouten los te krijgen of een slot te smeren. Het is ook mogelijk om dit bij de montage van deze onderdelen aan te brengen om te voorkomen dat ze niet aan elkaar roesten over de tijd. Siliconenspray wordt ook als smeermiddel gebruikt en stoot water af, zorgt voor een beperktere wrijving en werkt roest tegen. Teflonspray wordt op dezelfde manier gebruikt als siliconenspray, maar is een stuk hygiënischer en HACCP goedgekeurd.

Vet

Vet wordt ook ingezet om systemen of gereedschappen te smeren, maar wordt pas vloeibaar zodra het in beweging wordt gebracht. Een voorbeeld hiervan is kogellagervet, dit wordt gebruikt bij allerlei onderdelen in de auto die beschermt en gesmeerd moeten worden zoals tandwielen, kettingen, assen, verschillende lagers en scharnieren. Het is vaak bestendig tegen zeer hoge temperaturen. Keramisch vet wordt gebruikt voor de montage van bouten, bougies, uitlaatonderdelen, schijfremmen en moeren. Hiermee wordt voorkomen dat de onderdelen niet vastroesten bij de schroefdraadverbindingen. Als laatste heb je nog vaseline, dit kan voor vele doeleinden gebruikt worden en is een goed smeermiddel voor luchtwerk en PVC onderdelen.

Geef een reactie