Algemeen

Jezelf makkelijk beschermen tegen vervelende insecten

Muggen

Je leest het steeds vaker in de krant: De levens van mensen die zijn verwoest daar één simpele beet van een insect. Dat een heel klein beestje zoveel schade aan kan brengen in het leven van een mens is voor veel mensen niet voor te stellen. Toch is het belangrijk dat we ons hier bewust van zijn. Bij verre reizen wordt er vaak gewaarschuwd voor de vele ziekten die muggen over kunnen brengen en we nemen deze waarschuwing dan ook serieus. We kennen allemaal de tropische ziektes zoals: 

  • Malaria
  • Dengue
  • Gele koorts
  • Zika 

Dit zijn ziekten die muggen bij een steek over kunnen brengen. Iedereen die naar tropische gebieden reist beschermd zichzelf met anti muggen kleding, DEET en andere mugwerende middelen. Ook in Nederland zien we steeds meer verschillende muggensoorten die langzaam maar zeker ons land binnentrekken. 

Het gevaar van een tekenbeet

Naast muggen zijn er ook nog teken die veel vervelende ziektes over kunnen brengen op de mens. Een teek is een parasiet die alleen kan overleven met een gastheer. Dit zijn vaak dieren uit de natuur zoals, ratten, herten of vossen, maar ook mensen. Teken staan er bekend om dat ze de ziekte van Lyme over kunnen brengen. Naast de ziekte van Lyme kan een teek ook het gevaarlijke TBE-virus overdragen aan de mens. Dit virus kan een ontsteking aan hersenvliezen of hersenen veroorzaken. 

Door de oplopende temperaturen in Nederland blijven teken steeds langer actief. Teken bijten alleen bij temperaturen boven de 7 graden. Het tekenseizoen (het seizoen wanneer mensen worden gebeten door teken) is dan ook van maart tot en met oktober. 

Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen

Teken verstoppen zich voornamelijk in hoge grassen en wachten tot hier iemand doorheen loopt om zich zo op de vacht of huid van de gastheer te kunnen verplaatsen. Eenmaal op de gastheer loopt de teek in veel gevallen naar boven op zoek naar een warme/vochtige plek om zichzelf vast te kunnen bijten. Door anti teken sokken te dragen voorkom je dat de teek vanuit de onderkant naar boven kan lopen. De kans op een beet wordt hierdoor al een stuk kleiner.

Geef een reactie