Algemeen

De historie van voetbal wedden

De historie van voetbal wedden

Op voetbal wedden deden we al heel vroeg. De connectie tussen voetbal en wedden is er altijd al geweest, en dus is het moeilijk te zeggen wanneer dit exact begon. Wat wel bekend is, is dat het nog niet zolang geleden is dat wedden op voetbal officieel legaal werd. Dit was pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw. In eerste instantie gebeurde het geld inzetten op de uitkomst van een voetbalwedstrijd via de fysieke wedkantoren. Tegenwoordig zien we dit steeds vaker online. Hoe heeft die transformatie plaatsgevonden, en hoe zit het met wedden op voetbal in Nederland? 

Voetbal wedden in Engeland 

Het zal je niet verbazen dat gokken op sport is komen overwaaien uit Engeland. Gek genoeg was voetbal echter niet de eerste sport waarop gegokt mocht worden, want dat is paardensport. Pas in de 1960’s werd voetbal wedden gelegaliseerd, waardoor op grote schaal geld kon worden ingezet op de uitkomst van een voetbalwedstrijd of een alternatieve weddenschap, zoals de doelpuntenmaker of het aantal gele/rode kaarten. In Nederland is nooit echt sprake geweest van wedkantoren, maar dat wil niet zeggen dat men hier niet kon gokken op voetbal. Dit gebeurde met name door middel van de Toto-formulieren, welke je bij een slijterij, sigarenboer of boekenshop kocht. 

De transitie naar online 

Sinds de jaren ’90, maar nog meer sinds het jaar 2000 is het ook mogelijk om via internet op voetbal te wedden, en dat heeft de sector geen windeieren gelegd. Tegenwoordig wedt bijna iedereen via het internet, en de markt is toegankelijk geworden voor iedereen met een goede internetverbinding en enige kennis van voetbal. De wedkantoren zijn er nog steeds in Engeland, en ook in eigen land is wedden op voetbal bij Toto nog mogelijk, maar meer dan 90% van alle weddenschappen op voetbal worden afgesloten bij een online bookmaker.

Geef een reactie