GezondheidMannenTipsVrouwen

Een dieet dat gezond en haalbaar is

Dieet

Wie wil afvallen, grijpt al snel naar een dieet. In de eerste periode wil dit vaak ook goed lukken. De kilo’s vliegen eraf en je gaat er al snel een stuk beter uitzien. Dat is natuurlijk wel heel interessant. Het probleem met het overgrote deel van de diëten is echter dat de kater altijd later komt. Na enige tijd blijkt het bijvoorbeeld uitgewerkt en val je niet meer af. Of hetzelfde voedingspatroon komt je je oren uit, waardoor je het opgeeft. Met alle gevolgen van dien. Als dat toch eens anders zou kunnen.

Niet diëten, maar plannen

De manier om het anders aan te pakken, is door niet te diëten. In plaats daarvan is het beter om te plannen. Het is namelijk zaak om te zorgen dat je een andere levensstijl gaat aanmeten. Eentje die past bij een goede gezondheid, maar die je ook een leuk leven geeft. Een goede optie is dan bijvoorbeeld het 80/20 plan. Dit is precies de manier waarop je met voeding moet omspringen om te zorgen dat je goed in je vel zit, zonder dat het te zwaar wordt om het goed uit te kunnen voeren als mens.

Goed eten is de basis

Om te begrijpen hoe deze aanpak werkt, is het belangrijk om de basis ervan te kennen. Het gaat er natuurlijk wel nog altijd gewoon om dat je goed blijft eten. Dat betekent dus dat je in principe altijd op zoek gaat naar gezonde maaltijden en gezonde producten. Het maakt niet uit hoeveel je hiervan eet, als je maar altijd minimaal aan 80 procent van je maaltijden komt. Op die manier zorg je in ieder geval dat je een belangrijke basis legt voor een beter figuur en een betere gezondheid. Maar je laat wel ruimte open.

Twintig procent voor jezelf

Natuurlijk is het voor jou veel interessanter om te weten wat deze levensstijl nou juist zo interessant maakt Wat is er zo anders? In het kort komt het erop neer dat je 20 procent van de tijd ruimte hebt om te doen wat je zelf wilt. Snacks eten is hier een goed voorbeeld van. Dit is juist wat er in de meeste dieetvormen nu aan ontbreekt. Er wordt vooral gericht op wat er allemaal niet mag en welke gevolgen het allemaal heeft wanneer je dit breekt. Door 20 procent ruimte te bieden, is dit geen probleem.

Eten wat je lekker vindt

De truc zit hem in twee dingen. Aan de ene kant heeft het een psychologische factor. Door af en toe het gas los te kunnen laten, kan je ook meer genieten van het uitzicht. Door dus zo nu en dan niet op je voeding te hoeven letten, is het beter vol te houden wanneer je dit wel moet doen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het goed is om je lichaam af en toe te verrassen. Zo blijft het beter in staat om het proces van afvallen aan te sturen. Dit is ook belangrijk.

Gezelligheid versus zelfdiscipline

Natuurlijk zijn er ook valkuilen te vinden in deze vorm van diëten. Wanneer je hier namelijk voor kiest, dan wordt het gemakkelijker om mee te gaan in de gezelligheid. Je hoeft niet de saaie aan tafel te zijn wanneer je met vrienden een uitje hebt. Aan de andere kant is het wel belangrijk om binnen dat maximum van 20 procent te blijven. Het vergt dus ook zelfdiscipline om goed door te zetten en niet de grenzen op te rekken. Keuzes maken blijft daardoor dus bijvoorbeeld altijd belangrijk. Lukt dat je? Dan is succes zeker te behalen.

Geef een reactie