Wonen

Vloer isolatie, dit is alles wat je daarover moet weten

Isolatie vloer

Meer dan ooit is het zo dat er vandaag de dag voor wordt gekozen om heel wat verschillende onderdelen van een huis te isoleren. Het gaat hierbij dus niet langer alleen om het dak evenals om de muren. Wat bovendien bijvoorbeeld ook te denken van het isoleren van de vloer in je huis? Het plaatsen van vloer isolatie kan in de praktijk leiden tot verschillende interessante voordelen. Niet alleen kan op deze manier het wooncomfort danig worden verbeterd, daarnaast is het op deze manier ook mogelijk om een bepaalde vorm van energiebesparing te realiseren. Overweeg jij ook het isoleren van je vloer? Ontdek dan op deze pagina alles wat je moet weten over vloer isolatie! 

Waarom is de toepassing van vloer isolatie interessant?

In het verleden werd niet zelden gezegd dat het toepassen van vloer isolatie in de praktijk eigenlijk helemaal niet zo interessant was. Vandaag de dag is dat wel even anders. Tegenwoordig is het namelijk meer dan duidelijk dat het isoleren van de vloer ervoor kan zorgen dat er niet alleen op vlak van wooncomfort, maar ook op vlak van energiezuinigheid een aantrekkelijke meerwaarde kan worden gerealiseerd. Dit geldt niet in het minst voor huizen met vloerverwarming. 

Wordt de warmte opgewekt aan de vloer zelf? Dit bijvoorbeeld wanneer er sprake is van vloerverwarming? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de aanwezigheid van vloer isolatie een bijzonder interessant voordeel met zich mee kan brengen. De aanwezigheid van deze isolatie zorgt er namelijk voor dat wordt voorkomen dat de warme lucht hier meteen kan ontsnappen. Ook wanneer er geen sprake is van vloerverwarming kan het isoleren van je vloer echter interessant zijn.

Van welke materialen kan er gebruik worden gemaakt? 

Voor de plaatsing van vloer isolatie kan er een keuze worden gemaakt tussen tal van verschillende soorten materialen. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen onder meer:

  • Vloerisolatieplaten;
  • Vloerisolatiedekens;
  • Gespoten PUR schuim;
  • Isolatiechape;
  • Korrels of schelpen;

Hou er rekening mee dat er tussen de verschillende soorten isolatiematerialen sprake is van een bepaald prijsverschil. Zoveel spreekt voor zich. Ben je vooral op zoek naar de goedkoopste optie om gebruik van te maken? Dan zal je daarvoor wellicht willen kijken in de richting van vloerisolatiedekens of vloerisolatieplaten. De voordeligste opties kunnen immers worden gerealiseerd tegen een kostprijs van zo’n 15 euro per vierkante meter. 

Hoe besparen op het isoleren van de vloer in je huis? 

Het voorzien van vloer isolatie in je huis kan ervoor zorgen dat er een degelijke besparing kan worden gerealiseerd op de vaste energiekosten. Dit gezegd hebbende spreekt het uiteraard voor zich dat er eerst een bepaalde investering moet gebeuren voordat je van deze besparing kan profiteren. Wat deze investering betreft kan je er gelukkig op rekenen dat deze op verschillende manieren kan worden gedrukt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het benutten van bijvoorbeeld een subsidie. Hoe lager de kostprijs van je vloer isolatie is, des te korter ook de terugverdientijd uiteindelijk uit zal vallen. Dit is zeker iets belangrijks om rekening mee te houden. 

Isolatiemateriaal kopen? Jan de Isolatieman!

Geef een reactie