Tips

Wat is het grote verschil tussen een pianino en een vleugel?

De ene piano is de andere niet en je hoeft ook geen expert te zijn om dat te kunnen zien of horen. Een pianino – ook wel de huiskamerpiano genoemd – is al een stuk kleiner en compacter dan een vleugel, maar het bereik van deze varianten is ook een stuk kleiner. Maar dat zijn niet de enige verschillen tussen de piano en de vleugel. In onze blog zoomen we dieper in op de grote verschillen en we geven ook advies over welk model je het beste kunt kopen.

Compleet andere mechaniek

Een groot verschil tussen de pianino en de vleugel is dat het mechaniek bij een huiskamerpiano verticaal is geplaatst. De snaren zijn over het algemeen ook korter terwijl het mechanisme waarmee de snaren worden aangetikt als je een toets indrukt ook een stuk trager zijn. Dat heeft invloed op de snelheid waarmee je kunt spelen. Omdat het mechaniek van een vleugel horizontaal ligt en de snaren ook langer zijn, kun je veel sneller en dus ook dynamischer spelen. Eveneens te danken aan de dubbel repetitiemechaniek dat een vleugel in tegenstelling tot de huiskamerpiano wel heeft.

Andere manier van spelen

Beginnende pianospelers kunnen ook prima op een vleugel of een baby vleugel spelen, maar gevorderden spelers hebben zonder twijfel meer profijt van een vleugel. Ze kunnen namelijk veel dynamischer spelen en een muziekstuk echt tot leven brengen. Bij een vleugel kun je echt door toetsen juist harder of zachter aan te slaan een heel ander geluid produceren. Bij een piano kan dat eveneens, maar het bereik is simpelweg een stuk kleiner en dus ook minder dynamisch. Dat verschil hoor je wel als je een ervaren pianist hoort spelen.

Een vleugel neemt meer ruimte in beslag

Door het formaat van een vleugel spelen veel pianisten op een huiskamerpiano, want vrijwel niemand heeft de ruimte om een vleugel te plaatsen. Dat geldt natuurlijk niet voor bekende pianisten als Wibi Soerjadi die ook een enorm huis hebben. Als je ook de ruimte hebt is het zeker een overweging waard, maar veel mensen zijn dus haast verplicht om een huiskamerpiano te plaatsen. Je zou eventueel nog de middenweg kunnen kiezen om voor een baby vleugel te kiezen. Deze zijn een stuk kleiner dan de vleugels die je bijvoorbeeld in een concertzaal ziet staan en deze klinken en spelen ook anders. Echter komen deze soort piano’s wel het dichtst in de buurt van de vleugel. Zeker als je het vergelijkt met het geluid en het spelen op een pianino.

Wanneer koop je een vleugel?

Je koopt een vleugel als je er ook plek voor hebt, want ze nemen veel ruimte in beslag. Maar het advies is om ook pas aan vleugels te denken als je al wat langer piano speelt. Je kunt het beste op een pianino beginnen, omdat je dan goed de basisprincipes leert en niet teveel hoeft na te denken over hoe je speelt. Pas op het moment dat je het pianospelen goed onder de knie hebt is het de overweging waard om over te stappen op een vleugel. Want dan beland je ook in een fase dat je meer uitdaging wilt en met je spel wilt experimenteren.

Geef een reactie