MannenTips

Welk bierglas voor mijn bier?

Welk bierglas voor mijn bier?

Bier drink je uit een glas, daar zijn de meeste bierliefhebbers het wel over eens. Maar welk glas het beste is voor welk bier, daar zijn nog weleens meningsverschillen over. In onderstaand artikel proberen we je een beetje op weg te helpen in de keuzes.

Volgens Ratebeer.com zijn er wereldwijd meer dan 640.000 verschillende bieren. Gelukkig zijn al die biervarianten weer onder te verdelen in categorieën wat helpt bij het kiezen van het juiste glas.

Bierglas passend bij je drinkgelegenheid

We beginnen met een insteek die misschien wat vreemd klinkt, maar daarom juist vaak over het hoofd gezien wordt. Want wat verwacht jouw klant eigenlijk? Als je uitbater bent van een horecazaak met veel speciaalbieren waar mensen op het terras rustig een uur genieten van 1 of 2 biertjes dan is de vorm van het glas belangrijker voor de geur en smaak dan wanneer je klanten druk zijn met “uitgaan” en een hoger drinktempo aanhouden. Bij deze laatste is het misschien handiger om ook mee te wegen dat de glazen stapelbaar moeten zijn en snel gespoeld moeten worden.
Heb je een typisch Engelse pub, dan kan een mooi designglas de beleving juist verminderen als je klant een typisch engelse pint verwacht. Kortom hoe mooi het glas ook is, sluit wel aan bij de verwachtingen van je klant en de praktische inrichting van je gelegenheid.

Pils of lager: Vaasje of fluitje

Pils serveer je in principe in een vaasje of een fluitje. Het fluitje is een langwerpig, recht en smal glas waardoor de schuimkraag langer aanwezig blijft dan bij een breder glas. Dit zorgt ervoor dat de smaak zo goed mogelijk behouden blijft.
In veel horecazaken zul je echter het vaasje krijgen, dit glas loopt taps toe en houdt makkelijker vast dan het fluitje.
In Nederland zijn deze glazen populair omdat Nederlands hun biertje graag met 2 vingers schuim drinken wat prima in deze glazen realiseerbaar is.

Aroma-bieren en bokbieren: Tulp of Sommelier

Om echt rustig te genieten van een bier met veel geur en smaak is een tulpvormig glas vaak de beste keuze. Deze glazen hebben een brede “buik” en lopen bovenaan wat smaller toe. Hierdoor komen aroma’s goed tot hun recht.
Veel Belgische bieren komen goed tot hun recht in de Tulp. De Sommerlier lijkt sterk op de Tulp maar heeft een wat sterkere bolling waardoor de aroma’s nog beter worden vastgehouden.
Zowel de Tulp als de Sommelier zijn glazen op een voet. Dit zorgt voor een meer “ontspannen” beleving maar passen dus beter bij een rustig moment aan een tafeltje dan bij een staanplaats in de kroeg.

Abdijbier of Belgisch bier : Kelk of Bokaal

Een glas wat overeenkomsten heeft met de Tulp is de Kelk. Ook dit glas heeft een brede buik, maar de opening loopt niet zo taps toe. Voor bieren met een zeer rijke aroma is een “gesloten” bovenkant iets minder nodig en de open bovenkant van de kelk zorgt ervoor dat de aroma’s op de juiste plaatsen van je tong komen. Echt een glas om de volle smaak van een bier tot je te nemen.

Weizenbieren

De Duitse Weizenbieren vragen om een hoog smal glas met een versmalling onderin. Deze glazen zorgen er onder andere voor dat donkere of juist lichte kleur van je bier goed tot zijn recht komt. Ook het opstijgen van het koolzuur is in deze glazen een genot om naar te kijken.
In tegenstelling tot een vaasje of fluitje leent een Weizenglas zich er goed voor om de schuimkraag boven het glas uit te laten stijgen. Dit wordt met name in de Duitse horeca zeer gewaardeerd.

Proefbieren: Teku

Nee, bier drink je niet uit een wijnglas, maar Teku glazen lijken hier wel sterk op. Ze houden hierdoor makkelijk vast, maar door de vorm komen de aroma’s van de meeste bieren goed tot hun recht in dit glas. Dit zijn glazen voor de genieters waarbij het drinktempo lager ligt en de beleving erg belangrijk is. Teku glazen zijn dan ook niet echt geschikt voor de “snelle horeca”.

Bierglazen bedrukken

Hopelijk heeft dit blog je enigszins op weg geholpen bij het maken van je keuze voor het juiste bierglas. Als je een keuze hebt gemaakt, laat dan met jouw bierglas naar keuze snel je bierglazen bedrukken. Dit zorgt ervoor dat welk glas je uiteindelijk ook kiest je altijd een mooi reclame moment creëert voor jouw zaak. Wil je toch nog graag vrijblijvend advies? Bij Riké Group helpen we je graag met het vinden van het juiste bierglas.

Geef een reactie