Algemeen

Zo hou je je paard gezond en veilig aan huis!

Zo hou je je paard gezond en veilig aan huis!Zo hou je je paard gezond en veilig aan huis!

Paarden houden aan huis klinkt zo gemakkelijk. Het is toch de droom van iedere paardenliefhebber? Je eigen paard in de achtertuin houden… iets mooiers bestaat niet. Toch vergeet men ook vaak dat hier heel veel bij komt kijken. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat het daadwerkelijk mogelijk is. Denk hierbij aan goede huisvesting, afrastering van een patura leverancier, enzovoorts. Maar ook dat je paard gezond en veilig aan huis gehouden kan worden. Want waar moet je allemaal aan denken als het om de gezondheid van jouw paard gaat?

Jij bent hoofdverantwoordelijk!


Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat jij en jij alleen verantwoordelijk bent voor de verzorging van jouw paard. Sommige mensen hebben al eens eerder een eigen paard gehad, maar deze altijd elders gehuisvest. Dit is toch anders dan een paard in de achtertuin houden. Wanneer je deze elders huisvest, dan wordt de verzorging voor een groot deel al door vrijwilligers geregeld. Wil je op vakantie? Geen enkel probleem, dan letten andere paardenliefhebbers wel wat extra op die van jou.

Als je een paard in eigen tuin houdt, dan ben jij volledig verantwoordelijk voor het paard. En dat kost meer tijd en energie dan je zou denken. Het is niet enkel een kwestie van hooiruiven voor paarden kopen, schrikdraad spannen om de afrastering compleet te maken en af en toe de veearts laten komen. Nee, je moet 24/7 klaar staan voor het paard. Wil je op vakantie? Dan zal je toch eerst een goede paardenoppas moeten regelen. Zomaar een weekendje weg of een lang dagje uit? Dan zal je toch echt externe hulp in moeten schakelen. Echte spontaniteit op dat gebied zit er dan ook niet meer in.

Laat een paard nooit alleen staan

Veel mensen hopen eerst voor slechts één paard te gaan en hun stal later pas uit te breiden. We kunnen ons voorstellen dat dit een goed idee lijkt te zijn. Zeker wanneer dit de eerste keer is dat je een paard aan huis gaat houden. Voor het paard zelf is dit echter niet echt verstandig. Een paard mag namelijk nooit alleen staan. Het zijn gezelschapsdieren. Ze missen al snel de aandacht van hun soortgenoten. Wanneer je paarden toch alleen laat staan, dan zullen ze zowel fysiek als mentaal erg achteruit gaan. Daarom is het belangrijk om altijd voor een vriendje te zorgen. Dit kan zowel een kleine shetlander zijn als een oud manegepaard. Een paard wat je graag nog enkele mooie jaren zou willen geven.

Bedenk wel dat een oud paard ook sneller gezondheidsklachten kan ontwikkelen. Lees je daarom goed in over de verschillende paardenziektes en zorg er altijd voor dat een dierenarts nabij is én (nog véél belangrijker) dat het financieel haalbaar is om dergelijke kosten te betalen.

Verzorging

Op het gebied van verzorging komt er natuurlijk veel kijken bij het houden van een paard. De aanschaf van borstels, scheermachines, maar ook voer en goede drinkbakken is van essentieel belang om het paard in goede conditie te houden. De juiste verzorging draagt bij aan de gezondheid van het paard, de band tussen jullie tweeën en de wijze waarop hij of zij reageert op de omgeving.

Geef een reactie