economieTips

Hoe de functie van HR aan het veranderen is

veranderende-functie-hr

We leven in een tijd van digitalisering, automatisering en globalisering. Daarbij verandert er ontzettend veel en voor veel mensen betekent dit een veranderende rol op de arbeidsmarkt. Zo ook voor mensen die werkzaam zijn op de HR afdeling

Merendeel denkt dat hun baan zal verdwijnen

Er zijn de laatste jaren al verschillende onderzoeken geweest onder mensen die werkzaam zijn op de HR afdeling en het merendeel van de ondervraagden denkt dat hun baan binnen de komende paar jaar zal verdwijnen. 

De reden hiervoor is dat er veel werkzaamheden zijn die steeds meer worden geautomatiseerd, zoals het regelen van de vakantiedagen, declaraties en andere zaken. Met verschillende softwaresystemen die de laatste jaren op de markt zijn gekomen, worden veel van dit soort werkzaamheden geautomatiseerd. Klik hier voor meer informatie over softwaresystemen die juist helemaal zijn gericht op het automatiseren en verbeteren van HR processen binnen bedrijven. 

Daarnaast zijn er andere mensen die aangeven dat HR niet direct te maken heeft met de winst van het bedrijf. Natuurlijk voegen zij veel toegevoegde waarde binnen het bedrijf zelf, maar in een tijd waarin bedrijven steeds effici├źnter moeten werken kan HR een van de posten zijn waar sneller op wordt bespaart.

Andere mogelijkheden

Natuurlijk zijn er veel processen die meer en meer zullen worden geautomatiseerd, maar zo zijn er juist ook mensen die aangeven dat er andere mogelijkheden zullen komen. Zo hebben groeiende bedrijven en grote bedrijven altijd nog een HR afdeling nodig voor veel interne communicatie en om veel interne processen te verbeteren. 

Dit zou kunnen beteken dat de rol van een HR manager verandert van een administratieve rol naar een adviserende rol binnen het bedrijf. Op deze manier zullen er dan meer managementtaken beschikbaar komen voor HR Managers. 

Bedrijven kunnen op deze manier nog meer focussen op hun werknemers en zullen sneller groeien en positieve veranderingen door kunnen brengen. Er zijn dan ook de andere kant weer veel mensen die juist aangeven dat er altijd wel een plek zal blijven voor de HR managers binnen bedrijven en dat deze zelfs noodzakelijk en onmisbaar zijn.

Geef een reactie