economie

Salarisonderhandeling: tips voor werkgevers

Salarisonderhandeling – voor zowel werkgevers als werknemers een gevoelig onderwerp. Op internet vind je honderden artikelen over hoe je moet onderhandelen over je salaris. Maar wat als je aan de andere kant staat? Wat doe je dan? Ook voor werkgevers is het lastig om over salaris te onderhandelen. Je wilt te hoge salarissen voorkomen om de personeelskosten te beperken. Hieronder volgen een aantal tips voor werkgevers tijdens een salarisonderhandeling.

Voorbereiding

De salarisovereenkomst wordt vaak al tijdens het sollicitatiegesprek besproken. Lastig, want dit is de eerste keer dat je deze persoon spreekt. Wanneer er een waardevolle sollicitant voor je zit wil je deze natuurlijk binnenslepen. Maar wanneer dezelfde sollicitant te hoge verwachtingen heeft wat betreft salaris, moet je ook bereid zijn te onderhandelen. Onderzoek dus voorafgaand aan het gesprek een eventuele verplichte cao, zodat je een passend salaris kan bepalen aan de hand van de boven- en ondergrens. Stel voor jezelf een maximum aan, waar je niet overheen kan. Dit voorkomt dat jij met een mond vol tanden zit wanneer de sollicitant over het salaris begint.

Differentiatie

Bedenk goed dat alle kandidaten anders zijn. Waar de ene sollicitant gelijk zal instemmen met jouw voorgestelde salaris, zal de andere het onderste uit te kan willen halen. Vaak kun je aan het begin van het sollicitatiegesprek een inschatting maken van de persoon die voor je zit. Een waardevolle kandidaat zal sneller de confrontatie opzoeken dan bijvoorbeeld een starter. Differentieer je manier van onderhandelen aan de hand van de kandidaat. Pas op dat je geen misbruik maakt van de positie van een startende kandidaat. Iedereen verdient een goed en passend salaris, maar wanneer een sollicitant de confrontatie niet aangaat hoef je niet op je maximum te gaan zitten. Een passend salaris kan bijvoorbeeld gebaseerd worden op ervaring, indruk, ambitie of een vorig salaris.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Het is zeer gunstig om je bod goed te onderbouwen met argumenten. Wanneer jij goed en duidelijk kunt uitleggen waar het bod op is gebaseerd, zal een sollicitant sneller instemmen. Benadruk hierin vooral de positieve punten, zodat een kandidaat de voordelen ervan inziet. Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker wanneer men solliciteert naar een functie. Extra vakantiedagen, interne opleidingen, doorgroeimogelijkheden, bedrijfsuitjes, borrels, etc. zijn allemaal zaken die werkgevers extra stimuleren.

Geef een reactie