Lang heerste het sentiment dat gamen nooit een echte sport kon worden. Het was voorbestemd voor te dikke tieners die op de bank hingen met een zak chips en verder weinig actiefs ondernamen. Dat is nu wel anders. In de wereld van het online gamen gaat groot geld om. En om dat grote geld te bemachtigen, moet je wel op je best zijn. Dat betekent dat je niet alleen je game-skills moet bijslijpen. Het betekent ook dat je op alle andere vlakken op je best en fitst moet zijn om te presteren.
Vergelijkbaar met Lionel, Roger of LeBron
Om te begrijpen waarom esports nu zo interessant is, hoef je eigenlijk maar naar één getal te kijken. Wanneer je bekijkt wat de toppers in deze tak tegenwoordig verdienen, dan kom je er al snel achter dat dit niet heel ver verwijderd meer is van de topsporters uit de traditionele sporten. Natuurlijk hebben mensen als Lionel Messi, Roger Federer en LeBron James vanzelfsprekend hele grote contracten. Dat dit inmiddels ook zo is voor de toppers in spellen als DOTA 2, League of Legends en Fortnite, is echter lang niet bij iedereen bekend.
Prijzenpotten van miljoenen euro’s
Voor de esporters zijn er verschillende verdienmodellen. Het traditionele verdienmodel is het spelen voor een prijzenpot. Er worden toernooien georganiseerd en de winnaars pakken een aardige prijs. Die is voor de grootste games en toernooien inmiddels al opgelopen naar bedragen die in de miljoenen euro’s lopen. Dat is op zichzelf dus al een goede reden om ermee aan de slag te willen gaan. Wie tegenwoordig naar lijsten van de 100 best verdienende esporters kijkt, ziet dat deze prijzenpotten nog altijd een substantieel deel van het totaal op de bankrekening blijven vormen. Er is echter wel nog meer.
Salaris en sponsorgeld meerekenen
Er zijn nog twee andere verdienmodellen voor de professionele gamers. In de eerste plaats is er het sponsorgeld. Doordat de markt voor de games alleen maar groter wordt en de grote toernooien live worden uitgezonden, is het ook voor sponsors heel aantrekkelijk geworden om de grootheden aan zich te binden. Dit zijn eigenlijk gewoon eigen ondernemers geworden. In het verleden bonden vooral de merken uit de game-industrie en jongerencultuur zich aan de sporters, maar meer en meer zijn ook de grote ondernemingen in deze wereld terug te vinden. De sporters krijgen vaak ook een vast salaris van hun team.
Presteren in de top
Omdat de competitie sterk is tegenwoordig, komt het allang niet meer alleen aan op goed zijn met de knoppen. Het komt er ook op aan dat je als esporter op het grote moment ook in grootse vorm bent. Dat betekent dus dat goede nachtrust, en rust in het algemeen, ook heel belangrijk is. Net als gezonde voeding dat is. De tijd van chips en energiedrankjes ligt al ver in het verleden in deze branche. Een eigen kok voor het esportteam is tegenwoordig heel gebruikelijk. Dit helpt bij het neerzetten van de gewenste topprestaties.
Lichamelijke fitheid verzorgen
Dit geldt ook voor het verzorgen van de lichamelijke fitheid. Ook hard trainen is dus tegenwoordig een onderdeel van het spel. En zo is esports dan ook in de ogen van echte puristen een echte sport geworden. Er is een fysieke inspanning nodig om er zeker van te zijn dat er ook echt op topniveau meegedaan kan worden. De harde work-outs zijn eigenlijk niet te vergelijken met wat jij voor je plezier in de sportschool doet om fit te blijven. Het is om die reden dus zeer aantrekkelijk om een carrière in de esports na te streven tegenwoordig.